ГоловнаСвіт

Коронавірус найбільш вразив країни Європи із політичними проблемами, - експерт

А Росія і Китай намагаються використати ситуацію на свою користь, зазначає експерт.

Коронавірус найбільш вразив країни Європи із політичними проблемами, - експерт
Фото: EPA/UPG

Країни Європи, які сьогодні мають внутрішні політичні проблеми опинились під найбільшим впливом епідемії коронавірусу. На це звернув увагу Олександр Демченко, редактор відділу "Світ" інтернет-порталу LB.ua під час онлайн-круглого столу «Майбутнє шенгенської зони після коронавірусу», організованого Інститутом Горшеніна за підтримки Інтернет-порталу LB.ua.

«Найбільше говорять про країни, які вразив коронавірус там, де є якісь проблеми: брекзіт в Британії - головні переговорники від Британіі з ЄС обидва захворіли на коронавірус; в Італії Маттео Сельвіні з деякими компаніями нафтовими торгують в Ломбардії та Венето, у Франції пенсійна реформа, в Польщі вибори і багато чого іншого. Краще всього обійшли всі ці питання такі країни як Естонія, Швеція і ряд інших держав, яким зараз нічого не потрібно, в них немає якоїсь політичної турбулентності», - зазначив Олександр Демченко.

У свою чергу Вікторія Вдовиченко, кандидат історичних наук, експерт-дослідник зовнішньої політики Італії, асоційований член Ради зовнішньої політики "Українська призма", відзначила що цю ситуацію намагаються використати в своїх цілях Китай та Росія.

«У Китаю і РФ схожі методи, але ціль трошки різна, тому що Китай цікавить співпраця з Європою і нав'язування економічної адженди зокрема, а Росію цікавить внесення певних хаотичних елементів і посилення підтримки тих антисистемних рухів».

В якості прикладу експерт навела спроби Китаю та Росії здійснити гуманітарну допомогу Італії: «Китай це зробив навіть більш елегантно: були проблеми з вчасним постачанням масок і медичного обладнання з КНР за контрактами, підписаними і попередньо оплаченими з Італійською республікою, але Китай зробив кампанію, коли разом із медиками, яких привіз із Уханю, прислав усі маски. У людей сталося хибне враження про те, наскільки Китай допомагає світу. А в РФ були трошки інші методи, ніхто ніколи не приховував те, що йде акцентування на вразливостях ЄС, на тому, що ЄС вчасно не встиг Італії допомогти. І станом на березень 2020 року це певним чином виглядало так, аж поки ЄС не консолідувався і не прийняв пакети економічної, фінансової допомоги, які мають бути використані для усіх держав-членів ЄС».

Вікторія Вдовиченко вважає, що Росія, певною мірою, досягла своїх цілей: «Це дуже чутливо прозвучало цього Великодня, коли Папа Римський звернувся до католиків і згадав, що міжнародний санкційний режим треба послабити, щоб допомогти країнам надавати ту допомогу, яку вони можуть надавати одна одній. Такі речі будуть продовжуватися. І інформаційні вкиди будуть посилюватися, зокрема з боку РФ, щоб підсилювати цю тенденцію, думку, що в середині ЄС ніяк не можна навести ладу», - зазначила експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram