ГоловнаСуспільствоВійна

Парламент Швейцарії відхилив дозвіл третім країнам реекспортувати зброю в Україну

Проти документа проголосували 98 депутатів, за – 75.

Парламент Швейцарії відхилив дозвіл третім країнам реекспортувати зброю в Україну
Національна Рада Швейцарії
Фото: Вікіпедія

Нижня палата парламенту Швейцарії – Національна рада – відхилила у четвер, 1 червня, законопроєкт, відомий як Lex Ukraine, який дозволив би третім державам передавати Україні зброю швейцарського виробництва. 

Про це повідомляє Deutsche Welle. 

У законодавчій ініціативі йшлося про те, щоб дозволити реекспорт зброї до кінця 2025 року. Її прихильники стверджували, що Швейцарія повинна надавати більше підтримки Україні та робити свій внесок у європейську безпеку. 

З іншого боку, опоненти зауважували, що непрямі постачання озброєнь є проблематичними з точки зору принципів нейтралітету і що це питання "поваги до швейцарського законодавства".

Представники консервативної Швейцарської народної партії до того ж висловили сумнів, чи непрямі постачання швейцарської зброї матимуть вирішальну роль для війни.

Утім, дискусія про зброю для України триває і після рішення Національної ради. Як зауважує сайт законодавчого органу Швейцарії, на розгляді в парламенті перебуває кілька пропозицій на цю тему. Зокрема йдеться не про виняток, а про фундаментальні зміни до так званого Закону про військові матеріали.

Раніше уряд у Берні (Федеральна рада) відмовляв Німеччині, Іспанії та Данії в проханнях про зброю Україні. У лютому Швейцарія заборонила Іспанії передати українцям ППО її виробництва

Наразі Федеральна рада Швейцарії може дозволити реекспорт виробленої в країні зброї лише у виняткових випадках, наприклад якщо Рада Безпеки ООН засудить війну Росії проти України. Однак цей варіант виключений, оскільки РФ має в Радбезі ООН право вето.

Тим часом Європарламент схвалив план щодо збільшення виробництва боєприпасів для України. Ухвалений закон має на меті збільшити виробничі потужності ЄС для усунення поточної нестачі оборонної продукції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram