ГоловнаСуспільствоПодії

Іран погодився передати Україні "чорні скриньки" збитого літака МАУ

Бортові самописці прибудуть в Україну до кінця січня.

Іран погодився передати Україні "чорні скриньки" збитого літака МАУ
Фото: EPA/UPG

Влада Ірану погодилася передати Україні чорні скриньки літака авіакомпанії "МАУ", збитого іранськими військовими в Тегерані. Про це повідомляє Reuters.

За даними іранських державних ЗМІ, глава відділу розслідування інцидентів організації цивільної авіації Ірану Хасан Резайефар підтвердив, що чорні скриньки зі збитого українського літака передадуть до Києва.

За його словами, інформація з чорних скриньок не була прочитана в Ірані, і вони будуть передані Україні на прохання української сторони. Резайефар повідомив, що їх спробують проаналізувати в Києві, використовуючи досвід Франції, Канади та США. Якщо це не вдасться, їх передадуть Франції.

Зазначається, що бортові самописці прибудуть в Україну до кінця січня.

Раніше Офіс генпрокурора двічі звертався до Ірану з проханням передати "чорні скриньки" зі збитого українського літака.

Нагадаємо, літак рейсу Тегеран-Київ авіакомпанії "МАУ" розбився в Ірані вранці 8 січня. Загинули 176 осіб із семи країн, зокрема 11 українців (дев'ять членів екіпажу і дві пасажирки).

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ Корпус вартових Ісламської революції.

10 січня Вадим Пристайко заявляв, що Україна отримала доступ до "чорних скриньок" літака МАУ, що зазнав аварії, проте їх так і не передали Україні.

Іран мав відправити в Україну чорні скриньки до 15 січня включно, проте за заявами заступника генпрокурора Віктора Трепака, Іран не передав їх. Без бортових самописців встановити всі причини трагедії літака МАУ буде неможливо.

17 січня стало відомо, що доступ до бортових самописців "на місці" отримає спільна група експертів з Канади, України та Ірану. Після цього "чорні скриньки" передадуть Україні. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram