ГоловнаСуспільствоЖиття

У Київському СІЗО ув'язнені сплять на підлозі і не працює система опалення

Моніторинг провели колишні політв'язні Кремля.

Офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини виявив значні порушення в Київському слідчому ізоляторі. Про це 18 січня повідомили на сайті Офісу омбудсмена.

Моніторинг проводила група, до складу якої увійшли представники громадської організації "Український центр запобігання тортурам", колишні політв'язні Кремля Микола Карпюк, Едем Бекіров та Олексій Сизонович.

Зазначається, що більшість камер не обладнані штучним освітленням, вікна надмірно заґратовані, стіни в деяких камерах вологі і покриті грибком. Камери не обладнані бачками з питною кип'яченою водою і припливно-витяжною вентиляцією.

Фото: http://www.ombudsman.gov.ua/

Фото: http://www.ombudsman.gov.ua/

"В окремих камерах слідчого ізолятора досі немає шибок і не працює система опалення. Тому ув'язненим доводиться закривати вікна ковдрами і спати у верхньому одязі", - йдеться в повідомленні.

На вимогу моніторингової групи зазначений недолік усунули працівники установи.

Крім того, були виявлені факти, коли ув'язнені не були забезпечені спальним місцем, у зв'язку з чим змушені спати по черзі або на підлозі камери, що є грубим порушенням під час розміщення осіб у слідчому ізоляторі.

Фото: http://www.ombudsman.gov.ua/

Фото: http://www.ombudsman.gov.ua/

Фото: http://www.ombudsman.gov.ua/

Водночас, згідно з повідомленням, у новому корпусі виявили камери, які перебувають в зразково-показовому стані і не використовуються.

Фото: http://www.ombudsman.gov.ua/

Також моніторингова група повідомила, що ув'язненим не надають належної медичної допомоги - під час візиту було виявлено 20 ув'язнених, що перебували в контакті з хворими на туберкульоз, які протягом тривалого часу не обстежувалися.

У звіті йдеться, що в СІЗО є рентген-кабінет, але через нестачу фінансування його утримують у незадовільному стані.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у тюремній лікарні у Львові виявили щурів і відсутність важливих ліків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram