ГоловнаПолітика

Мін'юст пропонуватиме істотно пом'якшити закон про люстрацію

Автоматична люстрація стосуватиметься тільки окремих топчиновників.

Міністр юстиції Денис Малюська під час виступу в Конституційному Суді розкрив подробиці нової редакції закону про люстрацію, яку його відомство збирається запропонувати Верховній Раді.

Відео виступу Малюська оприлюднено на Youtube-каналі Міністерства юстиції.

"Ті категорії, які зараз записані в законі про очищенні влади, варто розділити на три групи. Одна з груп… з незрозумілих причин потрапила під люстрацію – це люстрація чиновників Компартії й тих, хто працював за часів Радянського Союзу. З часів Радянського Союзу минуло чимало часу й люструвати їх на 10 років абсолютно незрозуміло, неактуально й необгрунтовано. Цю категорію осіб, на нашу думку, із закону слід виводити", – сказав Малюська.

За його словами, під автоматичну люстрацію повинні підпадати тільки топчиновники, урядовці або керівники Адміністрації президента, які "з ймовірністю 99,9%" впливали на формування державної політики при Вікторі Януковичі.

"Решта – це абсолютна більшість люструвати чиновників. До них потрібно застосовувати індивідуалізований підхід. Законопроєкт передбачає створення спеціальної комісії, яка буде, якщо законопроєкт підтримає парламент, індивідуально переглядати скарги люструвати осіб", – сказав Малюська.

Нагадаємо, що Верховна Рада у вересні 2014 року прийняла закон "Про очищення влади" (люстрацію). Особам, які потрапили під цю процедуру, забороняється займати певні високі посади на державній службі особам.

У 2019 ЄСПЛ визнав, що люстрація порушує права українських чиновників. Суд також вирішив, що закон про очищення влади застосовується до дуже широкого кола осіб і призвів до звільнення заявників тільки на тій підставі, що вони обіймали посади на державній службі протягом більш ніж року за часів президентства Януковича, чи на підставі заняття посад у Комуністичній партії до 1991 року.

Зараз закон про люстрацію знаходиться на розгляді Конституційного Суду, який 23 червня перейшов до закритої частини пленарного засідання для прийняття рішення. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram