ГоловнаПраво

Малюська: Кабмін внесе свій законопроєкт про люстрацію, не чекаючи рішення Конституційного суду

КС продовжує розглядати на відповідність Конституції закон про очищення влади.

Малюська: Кабмін внесе свій законопроєкт про люстрацію, не чекаючи рішення Конституційного суду
Фото: facebook/Міністерство юстиції України

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що Кабмін найближчим часом внесе на розгляд парламенту новий законопроєкт про люстрацію. Про це пише "Інтерфакс-Україна".

Відповідаючи на питання журналістів про те, чи не доцільно спочатку дочекатися рішення КС щодо конституційності закону про очищення влади, міністр відповів, що очікування – це зручна позиція, але вже є рішення Європейського суду з прав людини та інших судів про стягнення мільйонних компенсацій.

"Завдавати збитків державі й чекати, тому що краще дочекатися Конституційного суду, це не опція для нас. Безумовно, нам цікава позиція Конституційного суду. Але наскільки в мене склалося враження, їм теж цікава наша думка, і вони чекають, що ми приберемо левову частку проблем своїм законопроєктом", – запевнив він.

23 червня Конституційний суд продовжив розгляд подання Верховного суду і 47 народних депутатів щодо конституційності закону про очищення влади. Згідно з законом, під люстрацію, серед іншого, потрапляють топчиновники часів експрезидента Віктора Януковича.

Представник Ради в КС Ольга Совгиря повідомила, що поки парламент не має нових законопроєктів із цього питання. Також вона додала, що в плані законопроєктної роботи Ради немає змін до чинного закону про люстрацію.

Представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський зазначив, що немає сумнівів у необхідності люстрації, але оскаржуваний у КС закон "у багатьох своїх положеннях сумнівний".

Нагадаємо, що в жовтні 2019 ЄСПЛ визнав, що звільнення в Україні державних службовців на підставі закону "Про очищення влади" (люстрації), порушило права звільнених чиновників.

2 березня стало відомо про запланований розгляд конституційності окремих пунктів закону "Про очищення влади".

Розгляд законності люстрації запланували напередодні позачергового парламентського засідання, скликаного Володимиром Зеленським. На ньому розглядали кадрові питання, зокрема й що стосуються призначення членів Кабінету Міністрів.

3 березня Конституційний суд України не завершив розгляд відповідності Конституції закону "Про очищення влади" (люстрації).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram