ГоловнаПраво

НАБУ повідомило підозру ексміністру інфраструктури Омеляну за зниження портових зборів

Вважають, що це призвело до недоотримання більше ніж 30 млн гривень до бюджету.

НАБУ повідомило підозру ексміністру інфраструктури Омеляну за зниження портових зборів
Фото: Катерина Петренко

Колишньому міністру інфраструктури Володимиру Омеляну повідомили підозру в скоєнні незаконних дій, через які бюджет недоотримав 30,4 млн гривень.

Його дії кваліфікуються за ч. 2 статті 211 КК України – видача службовою особою нормативно-правових актів, які зменшують надходження бюджету всупереч закону, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти в особливо великих розмірах. Про це повідомили в пресслужбі НАБУ.

"Слідство встановило, що колишній міністр у грудні 2017 року підписав наказ про зменшення всіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Водночас один із цих зборів – адміністративний – є прибутковою частиною державного бюджету. Тому змінити його розмір могла тільки Верховна Рада, а не міністр", – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що Мінфін виступав проти зменшення всіх портових зборів, підкреслюючи, що зменшення адміністративного збору призведе до недоотримання доходів до бюджету.

Омелян, коментуючи підозру на своїй сторінці у Facebook, заявив, що тиждень тому його запросили в НАБУ дати свідчення в кримінальному провадженні щодо зниження Кабміном портових тарифів. За його словами, у 2018–19 роках завдяки цьому рішенню морська галузь продемонструвала зростання більш ніж на 20%.

"Попри те, що мене запросили як свідка, детектив НАБУ намагається вручити мені підозру, що зменшення портових тарифів і зборів призвело до скорочення доходів державного бюджету і я (хоча це було колегіальне рішення Кабміну) завдав збитки державі", – повідомив Омелян.

За даними Держаудитслужби й судової експертизи, через рішення міністр у бюджет у 2018 році не надійшли 30,4 млн гривень – замість 203,5 отримано 173,1.

Нагадаємо, що у вересні 2017 Кабінет Міністрів вирішив знизити ставки портових зборів з 1 січня 2018 року. Відповідне рішення прийняли на засіданні уряду. Тоді це рішення аргументували бажанням підвищити вантажообіг.

У грудні 2017 року Омелян підписав наказ про встановлення коефіцієнта 0,8 до ставок портових зборів. Він був узгоджений із першим віцепрем'єр-міністром – міністром економрозвитку й торгівлі Степаном Кубівим і главою Державної регуляторної служби України Ксенією Ляпіною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram