ГоловнаПолітика

ЄСПЛ визнав люстрацію порушенням прав українських держслужбовців

Суд розглянув скарги п'ятьох ексчиновників і присудив їм компенсації.

ЄСПЛ визнав люстрацію порушенням прав українських держслужбовців
Фото: Александр Рудоманов

Європейський суд з прав людини визнав, що звільнення в Україні державних службовців на підставі закону "Про очищення влади" (люстрацію) порушило права звільнених чиновників.

Таке рішення суд прийняв 17 жовтня після розгляду скарг п'ятьох українських чиновників, повідомляють на сайті ЄСПЛ.

Ідеться про скарги звільнених у 2014 році колишнього першого заступника начальника слідчого управління Міндоходів Миколаївської області Дмитра Басалаєва; ексзаступника начальника кадрового управління Генпрокуратури В'ячеслава Поляха; колишнього заступника прокурора Чернігівської області Олександра Яся; колишнього начальника податкової інспекції міста Яремча ГУ Міндходів в Івано-Франківській області Романа Якубовського та ексзаступника начальника управління АПК Олександрівської райдержадміністрації Донецької області Сергія Бондаренка.

Розглянувши справу, ЄСПЛ виніс рішення, що, по-перше, відбулося порушення п. 1 ст. 6 Конвенції про права людини стосовно трьох заявників (право на справедливий судовий розгляд), і, по-друге,  порушено ст. 8 Конвенції щодо всіх заявників (право на повагу до приватного життя) в частині того, як звільнення вплинуло на їхнє життя і кар'єру.

ЄСПЛ постановив, що всім заявникам повинні виплатити грошові компенсації (6500 євро першому заявникові і 5300 євро іншим).

Нагадаємо, закон "Про очищення влади" (люстрацію) було прийнято з п'ятої спроби у вересні 2014 року і набув чинності в жовтні 2014 року. Він передбачає, що мають бути звільнені особи, які не менш ніж рік займали владні посади в період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року, а також низка осіб, які були при владі в період Революції гідності і не подали у відставку за власним бажанням.

У січні 2015 року депутати Ради, серед яких в основному колишні "регіонали", оскаржили закон у Конституційному Суді. До КСУ надійшло два подання від ЗСУ і одне подання від 47 народних депутатів щодо конституційності деяких положень закону. Згодом суд об'єднав три подання в одне провадження.

Перед парламентськими виборами президент Володимир Зеленський пропонував посилити люстрацію і подавав відповідний законопроєкт. Він пропонував люструвати колишнього президента Петра Порошенка, а також інших топчиновників, які були при владі в період його каденції. Детальніше читайте в матеріалі LB.ua "Передвиборчий тролінг або Чому Зеленський запропонував запустити люстрацію "режиму Порошенка".

Раніше Зеленський вивів з-під люстрації керівника своєї Адміністрації Андрія Богдана шляхом утворення нового органу Офіс президента замість Адміністрації президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram