ГоловнаПолітика

У Раді вирішили зайнятися "поверненням" Кубані (документ)

Керівником міжфракційного об'єднання вибрали Гончаренка.

У Раді вирішили зайнятися "поверненням" Кубані (документ)
Фото: prm.ua

У Верховній Раді створили міжфракційне депутатське об'єднання "Кубань", яке займеться "поверненням в культурне і соціальне поле українських етнічних територій та етнічних українців".

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

"Разом з колегами депутатами створили міжфракційне депутатське об'єднання Кубань. Спасибі колегам, які надали мені можливість стати керівником об'єднання. У першу чергу, займемося Кубанню. Але і інші регіони, в яких проживають компактно українці, теж перебуватимуть під нашою пильною увагою", - написав Гончаренко у фейсбуці.

Нардеп опублікував звернення до спікера Ради Дмитра Разумкова, яке датоване 3 жовтня. У документі депутати просять Разумкова оголосити повідомлення про створення об'єднання на засіданні Ради.

Фото: facebook.com/alexeygoncharenko

До складу об'єднання, крім Гончаренка, увійшли нардепи Андрій Парубій, Артем Чийгоз, Артур Герасимов, Володимир Ар'єв, Ігор Гузь, Софія Федина, Анатолій Урбанський, Микола Величкович, Соломія Бобровська, Олег Синютка, Юлія Клименко і Оксана Савчук.

Соломія Бобровська у своєму фейсбуці пояснила, що "Кубань - це не тільки про історію, це і про сучасність".

"Ми повинні звернути увагу не тільки на українців Кубані, а й на Північний Кавказ. Слід зрозуміти проблеми і прагнення черкесів, чеченців, інгушів, кумиків, ногайців та інших народів. Ми повинні докладати зусиль, щоб історії щодо національних активістів, які піддаються переслідуванням на батьківщині, звучали голосно на весь світ".

За словами депутата, українці на території сучасної РФ є жертвами цинічної національної політики Кремля.

"Змінити ситуацію можна лише міжнародним тиском на Москву. Україна не проти конкретних народів, а проти імперії. Саме тому нам болить не тільки доля українців в РФ, але і долі інших борців з імперією. Завдання України - не залишати поневолені Москвою народи на самоті в темряві", - написала Бобровська.

Кубань - історичний регіон на Північному Кавказі, в долині річки Кубань і її приток. З кінця 18 століття заселена українцями. З 1860 р. під назвою Кубанська область адміністративно-територіальна одиниця Російської імперії, земля Кубанського козачого війська. Історичним центром Кубані є місто Краснодар.

Сьогодні Кубань - територія Краснодарського, Ставропольського країв, Адигеї, Ростовської області і Карачаєво-Черкесії Російської Федерації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram