ГоловнаПолітика

Екс-регіонали оскаржили у КС закон про люстрацію (документ)

"Оппоблок" зібрав 47 підписів за неконституційність закону "Про очищення влади"

Екс-регіонали оскаржили у КС закон про люстрацію (документ)
Фото: EPA/UPG

Депутати Верховної Ради, серед яких багато колишніх регіоналів, оскаржили в Конституційному Суді закон "Про очищення влади". Як повідомила прес-служба КС, подання 47 народних депутатів надійшло 20 січня і зараз знаходиться на вивченні в секретаріаті суду.

Серед депутатів, які виступили ініціаторами подання - Сергій Льовочкін, Андрій Деркач, Олександр Вілкул, Юрій Воропаєв, Михайло Добкін, Михайло Папієв, Юрій Павленко, Тетяна Бахтеєва, Наталія Королевська, Юхим Звягільський. 40 депутатів представляють "Оппоблок", 2 - групу "Економрозвиток", 1 - "Волю народу", двоє підписантів не входять в одну з фракцій чи груп.

Вони просять дати оцінку нормам закону, що забороняють обіймати посади у владі особам, які працювали під час правління Віктора Януковича, в КДБ СРСР, КПРС чи КПУ. Також депутати просять оцінити норму про заборону займати посади особам, які задекларували недостовірні дані, і суддям, які залишили без зміни обвинувальний вирок особам, котрі підпали під амністію згідно з законом від 27 лютого 2014 року.

У поданні депутати вказують на порушення конституційних принципів права, рівності і справедливості, заборони дискримінації, презумпції невинуватості. Обмеження доступу до державної служби вони називають антиконституційним, оскільки воно передбачає визнання

осіб, котрі підпадають під люстрацію, колективно винними в узурпації влади колишнім президентом Віктором Януковичем, в той час як юридична відповідальність особи має індивідуальний характер, а особа вважається невинуватою до встановлення її вини судом.

Нагадаємо, що у листопаді закон про люстрацію оскаржив Верховний Суд України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram