ГоловнаПолітика

У Зеленського розробляють стратегію деокупації і реінтеграції Криму

Також планують прийняти закон про корінні народи України.

У Зеленського розробляють стратегію деокупації і реінтеграції Криму
Антон Кориневич
Фото: president.gov.ua

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим у взаємодії з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, РНБО і Міністерством закордонних справ працює над стратегією деокупації і реінтеграції анексованого півострова.

Про це повідомив постійний представник президента в Криму Антон Кориневич, повідомляють на сайті ОП.

"Зараз стратегію напрацьовують. По суті, представництво реанімувало роботу в цьому напрямку. Наша позиція однозначна - держава повинна мати таку стратегію", - сказав Кориневич.

Він також наголосив на важливості прийняття закону про корінні народи України, щоб закріпити це поняття на рівні держави і продемонструвати, що в Україні є три корінні народи, які мають стосунок до Кримського півострова: кримські татари, караїми та кримчаки.

"Робота триває. 8 липня будуть слухання у Комітеті Верховної Ради з прав людини і деокупації саме щодо питання забезпечення прав корінних народів. Я думаю, що в цьому питанні може бути якийсь позитивний прогрес. Ми впевнені в тому, що законодавче регулювання прав корінних народів є обов'язковим, і нам потрібно довести це питання до логічного завершення", - зазначив він.

Кориневич підкреслив, що відновлення подачі води на півострів можливе тільки після деокупації Криму, і це значний важіль тиску на країну-окупанта.

Що стосується незаконно затриманих громадян України, які проживають у Криму, Кориневич повідомив, що, за їхніми даними, нині 94 українських політв'язнів перебувають на території тимчасово окупованого Криму та Російської Федерації, близько 70 з них - кримські татари. Питання їх звільнення постійно порушують представники української влади і дипломати на міжнародному рівні.

"І, на нашу думку, дійсно важливо прийняти законодавче регулювання та закон, який стосувався б гарантій соціального та правового захисту з боку держави політичних в'язнів, полонених і їхніх сімей", - підсумував Кориневич.

Нагадаємо, на початку травня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що в Україні розробляють концепцію повернення окупованого Росією Криму під контроль української влади. Для цього, за його словами, необхідно вирішити кілька тактичних і одне стратегічне завдання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram