ГоловнаПолітика

У Музеї Гончара відкрилася виставка картин Порошенка

Експозицію обгородили ґратами.

У Музеї Гончара відкрилася виставка картин Порошенка
Фото: eurosolidarity.org

У Музеї Гончара в Києві відкрилася виставка картин світових художників з сімейної колекції Петра і Марини Порошенків. Про це повідомляє сайт партії "Європейська Солідарність".

Як перформанс експозицію обгородили ґратами.

"Сальвадора Далі тут немає, але сюрреалізму хоч відбавляй", - пожартував експрезидент Петро Порошенко, відкриваючи виставку.

Як відомо, Державне бюро розслідувань у травні порушило "справу" проти Порошенка за те, що він задовго до своєї президентської каденції привіз в Україну ці художні твори. 26 травня сім'я Порошенків відкрила для публічного ознайомлення цю колекцію, проте спецназ ДБР силою увірвався в Музей Гончара і "арештував" картини.

"Раніше я вважав, що повинна бути кримінальна відповідальність, коли таємно вивозять культурні цінності з України за кордон. І не міг припустити, що коли абсолютно відкрито, з повним митним оформленням, зі сплатою всіх платежів зі свого рахунку, всіх податків завозять в Україну для того, щоб продемонструвати українцям, яка велика наша культура, це може викликати абсолютно незаконний, без будь-якого рішення суду штурм правоохоронними органами Національного музею України", - зазначив Порошенко.

"До честі суддів, я це дуже рідко говорю, суд не дав їм і потім легітимізувати свої незаконні дії. І сьогодні треба притягати до відповідальності, звільняти з посад і садити у в'язницю тих, хто виконував незаконні накази, хто організовував і хто замовляв акцію, яка відбулася рівно місяць тому - 26 травня. Сьогодні 26 червня. Тоді вони це зробили на 6-ту річницю виборів президента в 2014 році", - підкреслив Порошенко.

Експрезидент подякував українським художникам, діячам культури, мистецтва і науки, які підтримали його і виступили проти організації політичних переслідувань в Україні.

Марина Порошенко також подякувала директорові і всьому колективу Музею Гончара за прекрасну організацію виставки. "Сподіваюся що вона стане в майбутньому початком такої доброї традиції виставляти свої приватні колекції для того, щоб люди бачили, що є в Україні, наскільки вона багата своїм мистецтвом і культурою, щоб вони пишалися досягненнями, які є в Україні. Це даватиме можливість людям знайомитися з мистецтвом світового і національного рівня", - переконана Марина Порошенко.

"Я хотів би завершити тим, з чого почав - велике спасибі українським художникам, сотні яких мене підтримали в ці часи: музейників, співаків, артистів. Для мене це було дуже важливо: і ваші слова співчуття у зв'язку з тяжкою втратою, що спіткала нашу сім'ю, і слова підтримки, яких зараз ми дуже і дуже потребуємо. Отже, хочете нас підтримати - прийдіть, подивіться цю виставку. Вам сподобається", - переконаний Петро Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram