ГоловнаПолітика

Офіс генпрокурора закрив справу проти Бахматюка і Писарука

Рішення прийняли за наказом Печерського суду.

Офіс генпрокурора закрив справу проти Бахматюка і Писарука
Олег Бахматюк
Фото: Макс Левин

Офіс генерального прокурора закрив кримінальне провадження проти бізнесмена Олега Бахматюка та ексзаступника голови Нацбанку Олександр Писарука.

Це було зроблено на виконання рішення Печерського районного суду Києва, повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

"5 червня постановою Печерського районного суду міста Києва Офіс генерального прокурора зобов'язали розглянути клопотання про скасування постанови першого заступника генерального прокурора про скасування постанови про припинення кримінального провадження, пов'язаного з VAB банком, і скасувати його. 24 червня повний текст постанови офіційно надійшов в Офіс генерального прокурора. 25 червня Офіс генерального прокурора виконав рішення суду", – написала Венедиктова у фейсбуці.

Текст рішення Печерського суду оприлюднила пресслужба агрохолдингу "Укрлендфармінг" Олега Бахматюка.

Нагадаємо, що в жовтні 2014 року VAB Банк, у якого виникли проблеми з ліквідністю, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. За версією слідства, VAB Банк не подав усі необхідні для цього документи (наприклад, програму фінансового оздоровлення банк), але правління Нацбанку видало йому 1,2 млрд гривень.

Вартість нерухомості, переданої в заставу, була завищена майже у 25 разів. Експертиза, проведена під час досудового розслідування, встановила, що реальна вартість закладеної нерухомості становить 72,62 млн гривень, а не 1,8 млрд гривень, як заявив VAB.

Через 40 днів після видачі стабкредиту VAB Банк збанкрутував. Гроші Нацбанку не повернули.

Присвоєння стабкредиту з жовтня 2016 року розслідували детективи НАБУ в рамках провадження № 12016100000001664. У лютому 2019 року генеральний прокурор Юрій Луценко змінив підслідність на Головне слідче управління Нацполіції, слідчі якого 9 серпня 2019 роки закрили провадження на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК, тобто "у зв'язку з відсутністю складу злочину".

29 серпня новим генпрокурором став Руслан Рябошапка, і вже у вересні його перший заступник Владислав Каськів скасував постанову про закриття провадження і визнав підслідність по справі детективами НАБУ.

У листопаді 2019 року НАБУ повідомило про підозру 10 особам у заволодінні стабкредитом. Серед підозрюваних – колишній власник банку Олег Бахматюк, колишній глава правління VAB Денис Мальцев, ексглава наглядової ради VAB Наталія Василюк, колишній заступник голови НБУ Олександр Писарук і інші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram