ГоловнаПолітика

Зеленський терміново прибув на Прикарпаття (оновлено)

Президент поспілкувався з жителями Ланчина Надвірнянського району.

Зеленський терміново прибув на Прикарпаття (оновлено)
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський прибув з робочою поїздкою в Івано-Франківську область.

Про це інформує пресслужба президента.

Повідомляється, що глава держави особисто огляне території регіону, які постраждали від повеней.

Також Володимир Зеленський поспілкується з жителями одного з сіл, яке опинилося в зоні стихійного лиха.

Крім того, президент проведе нараду з питань ліквідації наслідків стихії на території західних областей.

Оновлення. На сторінці Офісу президента в фейсбуці з'явився запис трансляції спілкування глави держави з місцевими жителями і наради Зеленського з питань ліквідації наслідків стихійного лиха на території західних областей.

Де саме відбулася нарада, не вказано. У ній, крім місцевих чиновників, взяли участь глава МВС Арсен Аваков і голова ДержНС Микола Чечоткін.

За інформацією місцевих видань, Зеленський вертольотом прилетів у Ланчин.

"Зеленський відвідав Надвірнянщину, зокрема, селище Ланчин, де 24 червня оцінював наслідки негоди Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков", - пише Галка.

В Івано-Франківськ президент прилетів літаком, а вже в Ланчин - вертольотом. Вертоліт сів на футбольне поле неподалік сільської ради. Там Зеленського чекало чимало людей.

Оновлення 23:56. Президент Володимир Зеленський ввечері 25 червня в режимі прямого включення взяв участь у програмі "Право на владу" на "1+1".

Глава держави висловив сподівання, що нормальне життя на затоплених територіях в Західній Україні буде відновлене в найближчі дні.

"Я думаю, що нормальне життя буде повністю відновлене протягом найближчих днів. Я поставив завдання уряду і сьогодні вдень уряд виділив десь близько 750 млн грн на відновлення всього. Деякі будинки не можна повернути "до життя", тому люди будуть переселені. І буде ще обов'язкова фінансова допомога, не буду вдаватися в деталі. Солярка потрібна, гумові човни, харчування, вода. Усе це є. Тому що затоплено майже все", - сказав Зеленський.

В Офісі президента повідомляють, що під час термінової робочої поїздки в Івано-Франківську область Володимир Зеленський особисто оглянув наслідки повені в регіоні. Глава держави здійснив обліт територій, які постраждали від стихійного лиха, і ознайомився з перебігом ліквідації надзвичайної ситуації.

Фото: president.gov.ua

Президенту доповіли, що станом на ранок 25 червня інтенсивність опадів на території західних областей України зменшилася, а рівень води поступово спадає. Максимальні рівні води вже пройдені на території Івано-Франківської, Закарпатської та Львівської областей. На Закарпатті ситуація нормалізувалася, підтоплень населених пунктів немає.

"Зараз найскладнішою ситуація залишається в 15 районах Івано-Франківщини, трьох районах Закарпаття та одному районі Львівщини. На цей момент в західних областях підтоплені 285 населених пунктів, 9 тис. 994 будинки і 8 фельдшерсько-акушерських пунктів; пошкоджено 500 км автодоріг, 135 мостів і 280 м дамб. Всього ДержНС спільно з Національною поліцією і органами місцевого самоврядування провели порятунок 331 людини, евакуювали 610 осіб, відселили 290 людей і перевезли через підтоплені ділянки доріг 588 осіб", - йдеться в повідомленні.

Фото: president.gov.ua

Фото: facebook.com/pg/president.gov.ua

Фото: facebook.com/pg/president.gov.ua

Фото: facebook.com/pg/president.gov.ua

Після обльоту Володимир Зеленський відвідав селище міського типу Ланчин, одне з найбільш постраждалих від стихії.

Жителі Ланчина розповіли Главі держави, як рятувалися від стихії, і про збитки, завдані через повінь. Зокрема, у деяких з них підтоплені і частково зруйновані будинки, і тепер люди змушені жити у родичів або сусідів.

За словами глави ОТГ, для ліквідації наслідків стихії знадобиться близько 16 млн грн. На першочергові роботи, наприклад розчищення доріг, прибирання повалених дерев та уламків, знадобиться близько 10 днів, а повністю привести селище в порядок вдасться до кінця літа.

"Ми підтримуємо, ми відразу ж виділили гроші на всі такі місця. І далі, будь ласка, працюйте, щоб люди не чекали через бюрократичні схем. Гроші пішли. Зараз найголовніше - допомогти людям", - підкреслив Володимир Зеленський.

Фото: president.gov.ua

Нагадаємо, що вранці 24 червня прем'єр-міністр Денис Шмигаль, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, глава ДержНС Микола Чечоткін і командувач Національної гвардії Микола Балан екстрено відправилися на Прикарпаття для координації сил у подоланні негоди і проведення повітряного моніторингу затоплених районів.

Червневий паводок на заході України в 2020 році, за словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, перевищив за масштабами повінь 2008 року, що вважалася найсильнішою за пів століття. На піку паводка 28 липня 2008 року були підтоплені понад 40 тисяч будинків і 33 тисячі га сільгоспугідь. Були пошкоджені сотні мостів, розмито 680 км доріг. Збитки оцінювалися в 3-4 млрд гривень.

У результаті нинішньої повені були підтоплені 10 тисяч будинків, зруйновані 117 км автодоріг, 64 мости. Частково пошкоджено 500 км автодоріг і 135 мостів. Сума збитків наразі не підрахована.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram