ГоловнаЕкономікаФінанси

Депутати запропонували підвищити ліміт для анонімних платежів з 5 тис. до 25 тис. гривень

У Раді визнали, що створили "незручності для простих громадян".

Депутати запропонували підвищити ліміт для анонімних платежів з 5 тис. до 25 тис. гривень
Фото: Анастасия Искрицкая

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №3686 про підвищення граничної суми грошових платежів без ідентифікації з 5 тис. до 25 тис. гривень.

Депутати пояснюють свою пропозицію тим, що вимоги прийнятого ними ж закону про фінмоніторинг "створили значні незручності для простих громадян України".

"З 28 квітня анонімно не можна переказувати більш ніж 5000 гривень без відкриття рахунку, поповнювати рахунки інших людей, поповнювати рахунки в платіжних терміналах на цю суму і платити за отримані товари або послуги. Наприклад, поповнити банківську картку готівкою в терміналі без використання власної картки можна тільки на суму до 5000 гривень. Так само поповнення готівкою своєї або чужої банківської картки в касі банку без пред'явлення паспорта обмежене лімітом у 5000 гривень", - ідеться в пояснювальній записці.

Нагадаємо, в грудні 2019 року Рада прийняла поправки до закону про запобігання та протидію відмиванню грошей.

Законопроєкт повинен був гармонізувати стандарти запобігання та протидії відмиванню доходів з нормами четвертої Директиви Європейського Союзу 2015/849 і Регламенту ЄС 2015/847, стандартів групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму (FATF).

Він підвищив зі 150 тис. до 400 тис. гривень розмір суми фінансових операцій, що підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу, а кількість ознак таких операцій зменшив з 17 до чотирьох.

Водночас закон зобов'язав Нацбанк знизити з 15 тис. гривень до 5 тис. граничну суму грошових переказів без ідентифікації клієнтів банків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram