ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ: банки пройшли пік коронакризи у відмінній формі

Результати стрес-тестів кращі, ніж минулоріч.

НБУ: банки пройшли пік коронакризи у відмінній формі
Фото: EPA/UPG

Національний банк вважає, що українська банківська система пройшла пік коронакризи у відмінній формі.

Про це розповіли керівники НБУ на брифінгу в середу під час презентації звіту про фінансову стабільність.

Щоб оцінити вплив кризи на банки, НБУ провів швидке стрес-тестування. Результати виявилися загалом кращі, ніж торік, і показали, що більшість банків були готові до кризи.

Водночас було виявлено, що дев'ять банків (їх назви не вказані) можуть порушити показники достатності капіталу, з них два - державні.

На них припадає 30% активів банківського сектору, але держбанки за необхідності гарантовано отримають підтримку. Таким чином, у зоні ризику перебувають тільки приватні банки, на які сукупно припадає 5% активів банківського сектору.

"Пам'ятаю, як у 2016 році, коли Національний банк почав публікацію звіту про фінансову стабільність, ми говорили, що, з огляду на стан української банківської системи, це був виклик про фінансову нестабільність. Зараз на третьому місяці кризи, яку багато людей вважають найбільшою світовою кризою з часів Великої депресії, це звіт саме про фінансову стабільність. Українська банківська система довела, що вона стійка і доволі непогано витримує удар цієї кризи", - сказав на брифінгу заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

Цьому сприяла робота, проведена НБУ і банками після кризи 2014 року, а також гарна макрофінансова ситуація з низькою інфляцією, високими резервами і стабільним валютним ринком.

"Попри це перед банками є кілька викликів. Головний - це погіршення якості кредитного портфеля", - зазначив директор департаменту фінансової стабільності Віталій Ваврищук.

За оцінками НБУ, близько 10% корпоративного кредитного портфеля може стати непрацюючим.

Нагадаємо, голова Нацбанку Яків Смолій раніше говорив, що нинішня криза стала першою в історії України "коли немає банкрутства банків, сплеску інфляції, катастрофічного падіння міжнародних резервів, довгих черг вкладників біля банкоматів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram