ГоловнаЕкономікаДержава

Держлісагентство відкинуло зв'язок між вирубкою Карпат і повінню

Ліс міг затримати тільки 10% опадів.

Держлісагентство відкинуло зв'язок між вирубкою Карпат і повінню
Фото: grinchenko-inform.kubg.edu.ua

Державне агентство лісових ресурсів вважає, що нинішня повінь на заході України пов'язана з рекордними опадами, а не вирубкою карпатських лісів.

Про це йдеться в коментарі голови агентства Андрія Заблоцького.

"Ліс може утримати деяку кількість опадів, але не з такими обсягами, які ми спостерігаємо зараз у Карпатах. Давайте в цифрах: у середньому кількість опадів в Івано-Франківській області становила близько 2,8 млрд кубометрів, а ліс максимально міг поглинути близько 200-250 млн кубометрів. Це лише 10% від усіх опадів. Отже, ліс не може приборкати стихію гірських річок. Ліс - не дамба для запобігання паводків і стримування такої кількості і сили води. Тому заяви, що причиною повеней є вирубування - це маніпуляція і популізм", - сказав Заблоцький.

За його словами, в останні роки рубки постійно скорочуються. За п'ять років обсяг заготівлі деревини в Карпатському регіоні зменшився на 20% - з 4,2 млн кубометрів у 2015 році до 3,3 млн кубометрів у 2019-му. Обсяг незаконних рубок теж знизився - з 12 тис. кубометрів у 2016 році до 3,6 тис. кубометрів в 2019-му.

У відомстві стверджують, що з 1990 року площа створення лісів у середньому на 10% перевищує площу вирубки.

Агентство з посиланням на Інститут екології Карпат, Інститут гірського лісництва та Львівський національний лісотехнічний університет називає кілька основних причин повеней: циклічність коливання зниженою і підвищеною водністю, густота річкової сітки, а також знищення заплави річок і надмірні опади.

Нагадаємо, червнева повінь у 2020 році, за словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, перевищила за масштабами повінь 2008 року, яку вважали найбільшою за пів століття. На піку повені 28 липня 2008 року були підтоплені понад 40 тисяч будинків і 33 тисячі га сільгоспугідь. Були пошкоджені сотні мостів, розмито 680 км доріг. Збитки оцінювалися в 3-4 млрд гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram