ГоловнаЕкономікаДержава

Сертифікація "Укренерго" найближчим часом нездійсненна, - Копач

Секретаріат вказав на необхідність внесення в українське законодавство змін, які дозволили б сертифікувати оператора за моделлю ISO.

Сертифікація "Укренерго" найближчим часом нездійсненна, - Копач
Фото: delo.ua

Сертифікація НЕК "Укренерго" як незалежного оператора системи передачі електричної енергії найближчим часом неможлива, вважає директор Секретаріату Енергетичного співтовариства (ЕС) Януш Копач, повідомляє "Інтерфакс-Україна". 

У його презентації від 22 червня, оприлюдненої на сайті Секретаріату, вказано, що компанія не відповідає вимогам анбандлінга за моделлю ownership unbundling (OU), оскільки не володіє системою передачі та здійснює управління активами на правах господарського відання. Ця модель у країні є політично неприйнятною, зазначено в документі.

Водночас анбандлінг за моделлю Independent System Operator (ISO) вимагає внесення змін до низки законів. При цьому процес законодавчих змін має хаотичний характер - нині в Раді налічується чотири відповідні законопроєкти.

Також Копач акцентує увагу на питанні реальної незалежності НЕК від державних органів, зокрема від Кабінету Міністрів, який повинен узгоджувати кредити "Укренерго", а також від Міністерства енергетики. Останнє раніше неодноразово підкреслювало необхідність збереження за ним можливості впливати на інвестиційні плани компанії шляхом узгодження відповідних документів, що затверджуються Нацкомісією, яка здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Окрім того, міністерство втручається в діяльність оператора системи передачі, віддаючи компанії розпорядження щодо забезпечення пріоритетної диспетчеризації ТЕС, що використовують вугілля як основний вид палива.

У документі наголошено про низку інших негативних явищ на ринку електроенергії, які також не сприяють сертифікації оператора: зарегульованість, невдала модель ПСО, незавершений анбандлінг системи розподілу електроенергії, цінове регулювання для кінцевих споживачів, нефункціонуючий ринок допоміжних послуг, проблеми на балансуючому ринку.

"Сертифікація "Укренерго" в найближчому майбутньому нездійсненна", - підсумовується в презентації.

Як повідомляли, НКРЕКП 7 жовтня 2019 року прийняла попереднє рішення про сертифікацію "Укренерго" як незалежного ОСП, яка передбачала внесення змін до закону "Про ринок е/е" (в ч. 3 ст. 32) для остаточної сертифікації компанії.

У лютому 2020 року рішення регулятора про попередню сертифікацію "Укренерго" не підтримав Секретаріат Енергетичного співтовариства, вказавши, що компанія, яка подала заявку на сертифікацію, не відповідає вимогам ownership unbundling у частині володіння активами. При цьому Секретаріат вказав на необхідність внесення в українське законодавство змін, які б дозволили сертифікувати оператора за моделлю ISO.

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об'єднаної енергосистеми країни. НЕК перебуває в підпорядкуванні Міністерства фінансів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram