ГоловнаЕкономікаДержава

Україні необхідно терміново вводити тарифоутворення для модернізації енергомереж, - експерт

Українські мережі на 60-80% морально і фізично застаріли.

Україні необхідно терміново вводити тарифоутворення для модернізації енергомереж, - експерт
Фото: khoda.gov.ua

Україна вже зараз має потребу в перегляді методик тарифоутворення в електроенергетиці і впровадження підходу, який стимулюватиме інвесторів вкладати кошти в модернізацію електромереж. Про це Аріель Коен, директор Центру енергії, природних ресурсів та геополітики (Center for Energy, Natural Resources and Geopolitics – CENRG) заявив у рамках 7 Саміту Українсько-американської робочої групи, пише "Дело".

"Україні категорично необхідно вже сьогодні запроваджувати тарифоутворення, яке дозволить модернізувати енергомережі відповідно до стандартів 21 століття – Smart Grid мережі. Сьогодні у світі проводиться масштабна діджиталізація й автоматизація, інфраструктура оснащується на високому технічному рівні. І це буде абсолютно інша енергомережа", – зазначив міжнародний енергетичний експерт Аріель Коен.

За його інформацією, українські електромережі були побудовані в минулому столітті. "Українські мережі на 60–80 % морально і фізично застаріли. Необхідні великі роботи з модернізації", – додав Коен.

На думку енергетичного експерта, ключовими факторами для залучення інвесторів є передбачуваність і стабільність умов ведення бізнесу в державі.

"Що стосується енергійного сектора, витрати й інвестиції мають значні обсяги. І тому дохід і повернення відбуваються протягом тривалого часу. Нам необхідно створювати стабільні привабливі умови для інвесторів", – підкреслив Коен

Нагадаємо, українські та міжнародні експерти висловилися про необхідність впровадження в Україні стимулюючого тарифоутворення за європейською моделлю.

На думку ЕВА, при впровадженні нової моделі варто враховувати міжнародний досвід країн, де успішно введено RAB-регулювання, а саме – уникнути поділу бази активів на нову і стару і впровадити єдину ставку, рівну середньозваженій вартості капіталу – WACC.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram