ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" відзвітував про зниження ціни на газ для населення в червні до 2,14 грн/куб. м

У червні ціна на блакитне паливо знизилася на 6%, порівняно з травнем.

"Нафтогаз" відзвітував про зниження ціни на газ для населення в червні до 2,14 грн/куб. м
Фото: humikus/Depositphotos

Ціна на газ, який НАК "Нафтогаз України" продає для потреб населення і теплокомуненерго, в червні знизилася на 6%, порівняно з травнем (без податку на додану вартість і витрат на транспортування).

Про це повідомляє пресслужба компанії.

"У червні 2020 року оптова ціна на природний газ для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів, яким НАК "Нафтогаз України" постачає газ в рамках спеціальних обов'язків (ПСО), знизилася до 2,14 грн за кубометр (без урахування ПДВ, націнки газзбутів і витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами). Це на 6% менше, порівняно з травнем 2020 року", - йдеться в повідомленні.

Загалом, з початку року ціна ПСО знизилася на 54%, а порівняно з аналогічним періодом минулого року, падіння вартості блакитного палива сягнуло 61%.

Водночас аналітики "Нафтогазу" зазначають, що темпи падіння цін сповільнилися і саме в червні почала спостерігатися тенденція до відновлення вартості енергоносіїв: ціни на основних європейських хабах ростуть з другого тижня червня як для поточного місяця, так і на майбутні періоди.

Серед причин відновлення зростання цін на газ - скасування значної частини постачань до Європи скрапленого газу в червні і липні, зростання промислового виробництва після скасування карантину і перехід європейських станцій теплової генерації на газ замість вугілля.

Однак в Україні, за прогнозами НАК "Нафтогаз", запаси блакитного палива в підземних сховищах до кінця сезону наближаються до максимуму, і на тлі незначного попиту очікується подальше падіння ціни.

"Зміна цінових тенденцій можлива ближче до опалювального сезону", - уточнили в компанії.

Нагадаємо, у травні ціна на газ для населення знизилася на 21%, у квітні - на 15%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram