ГоловнаЕкономікаФінанси

Міністр фінансів не вважає претензії до НБУ достатніми для відставки його керівництва

"Рішення може бути визнано політично мотивованим".

Міністр фінансів не вважає претензії до НБУ достатніми для відставки його керівництва
Фото: espreso.tv

Міністр фінансів Сергій Марченко визнав обґрунтованість претензій до діяльності Національного банку, але він не вважає їх достатніми для відставки керівництва НБУ.

"До роботи Національного банку у нас є багато питань. Але ми їх можемо ставити шляхом комунікації. Є Рада фінансової стабільності, є інші майданчики. Я вважаю, що на сьогодні більше ніж достатньо можливостей для якісної комунікації", - сказав він в інтерв'ю "Еспрессо".

Він додав, що питання "звільняти або не звільняти" главу Національного банку Якова Смолія дуже чутливе, і відставка може бути визнана політично мотивованою.

"За великим рахунком, тут немає економіки, тут більше політики. Якщо за економічними основами цього рішення ми можемо сказати: "Ми більше підтримуємо, ніж не підтримуємо", то ми не вважаємо, що це має служити [підставою для] вотуму недовіри. На мою думку, рішення може бути визнано політично мотивованим", - сказав Марченко.

Нагадаємо, 17 червня фінансовий комітет рекомендував парламенту прийняти проєкт постанови про оцінку діяльності голови НБУ Якова Смолія, де пропонується створити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради "з питань розслідування діяльності керівництва НБУ і керівництва Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) в 2014-2019 роках" .

У документі йдеться про "негативний вплив" грошово-кредитної політики НБУ на економіку країни, зокрема через штучне перетікання фінансових ресурсів у "піраміду державних боргових зобов'язань".

Це рішення викликало великий резонанс і навіть привело до застереження послів "Великої сімки". Вони попередили, що ліквідація незалежності Нацбанку вкрай негативно позначиться на майбутньому України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram