ГоловнаЕкономікаБізнес

Мобільні оператори почали обмін радіочастотами для збільшення покриття 4G

Інтернет з'явиться в малих населених пунктах і на дорогах.

Мобільні оператори почали обмін радіочастотами для збільшення покриття 4G
Фото: EPA/UPG

Мобільні оператори "Київстар", "Vodafone Україна" і lifecell почали рефармінг радіочастотного ресурсу в діапазоні 900 МГц, який дозволить збільшити покриття 4G.

"Відповідно до указу президента України №497 від 8 липня 2019 року "Про деякі заходи щодо поліпшення доступу до мобільного Інтернету" і затвердженої НКРЗІ "Дорожньої карти заходів щодо рефармінгу", 19 червня 2020 року телекомоператори "Київстар", "Vodafone Україна" і lifecell почали спільні дії з обміну радіочастотами діапазону 900 МГц", - ідеться в заяві на сайті "Київстару".

Використання "низьких" радіочастот забезпечить мобільним операторам можливість впроваджувати зв'язок 4G по всій країні, в тому числі в населених пунктах з кількістю населення від 2000 осіб, сільській місцевості та на автошляхах.

У результаті рефармінгу кожен з мобільних операторів зможе використовувати суцільні смуги радіочастот.

Улітку 2020 року оператори здійснять обмін радіочастотами у 8 західних областях, першою з яких стала Закарпатська. Надалі заходи щодо рефармінгу будуть охоплювати інші регіони України, і до кінця 2020 року повністю завершаться.

Для налаштування базових станцій GSM900 на LTE900 мобільні оператори повинні відключати на короткий час і перезавантажувати своє обладнання. Роботи проводяться в нічні години, при найнижчому навантаженні на мережі, щоб мінімізувати можливе зниження якості зв'язку.

Нагадаємо, в 2018 році "велика трійка" мобільних операторів виклала майже 8 млрд гривень за частоти в діапазонах 1800 МГц і 2600 МГц і в тому ж році почала запускати 4G у великих містах і курортах.

У 2019 році президент Володимир Зеленський підписав указ про поліпшення доступу до мобільного інтернету в малих населених пунктах. Після цього мобільні оператори домовилися перерозподілити радіочастоти в цьому діапазоні, а в жовтні вони підписали відповідний меморандум з Кабінетом Міністрів. Згідно із затвердженим планом заходів, від частини спектру повинен був відмовитися "Київстар", якому, згідно з ліцензією, були віддані близько 60% доступних частот у діапазоні 900 МГц. Також своїми частотами в цьому діапазоні поступився оператор CDMA "Інтертелеком", який отримає натомість частоти в діапазоні 800 МГц.

Базові станції діапазону 900 МГц мають велику дальність дії порівняно з діапазонами 1800 МГц і 2600 МГц, що дозволяє охопити зв'язком 4G велику територію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram