ГоловнаЕкономікаДержава

НКРЕКП оприлюднила проект рішення про почетверіння тарифу "Укренерго" з серпня

Кінцевий тариф на електроенергію для великих промислових підприємств зросте з 1,5 до 2 грн/кВт-год.

НКРЕКП оприлюднила проект рішення про почетверіння тарифу "Укренерго" з серпня
Фото: telegraf.com.ua

Згідно з проєктом рішення Нацкомісії з регулювання енергетики та компослуг (НКРЕКП) тариф на передачу електроенергії ПрАТ НЕК "Укренерго" з 1 серпня 2020 року має збільшиться з 155,4 грн/МВт-год до 596,48 грн/МВт-год або майже учетверо. Про це йдеться в проєкті постанови НКРЕКП, який опублікував БізнесЦензор.

Відповідний документ вносить зміни до постанови НКРЕКП №2668 від 10 грудня 2020 року, яким на 2020 рік був встановлений тариф на постачання "Укренерго" на рівні 155,4 грн без ПДВ.

"У пункті 1, цифри "155,4" змінити на "596,48", – йдеться в проєкті рішення.

Також, за інформацією ЗМІ, з 1 серпня планується збільшення тарифів для операторів систем розподілу (ОСР) – обленерго.

За розрахунками споживачів, з якими спілкувалося видання, кінцевий тариф на електроенергію для великих промислових підприємств виросте з 1,5 до 2 грн/кВт-год.

Нагадаємо, 17 червня глава НКРЕКП Валерій Тарасюк заявив, що закладені в підписаному урядом із виробниками електроенергії з поновлюваних джерел (ВДЕ) меморандумі умови погашення накопиченої перед ними заборгованості можуть призвести до зростання тарифу оператора системи передачі НЕК "Укренерго" більш ніж утричі.

10 червня Кабмін підписав меморандум з об'єднаннями підприємств ВДЕ про зниження "зеленого" тарифу для СЕС потужністю від 1 МВт на 15 %. Для ВЕС зниження тарифу складе 7,5%. Серед положень меморандуму позначений перегляд тарифу НЕК "Укренерго" на постачання електроенергії для компенсації за "зеленим" тарифом.

Нагадаємо, що при запуску оптового ринку електроенергії у 2019 році тариф на постачання НЕК "Укренерго" було визначено на рівні 356,4 грн/МВт. Тоді великі споживачі заявили про те, що таке зростання тарифу позбавляє їх рентабельності.

У результаті, феросплавна група компаній Ігоря Коломойського через суд заблокувала дію рішення НКРЕКП для підприємств групи. Загальна сума несплати склала 420 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram