ГоловнаЕкономікаДержава

Кредитна ставка на доступне житло має бути не більш ніж 2-3% на рік, - Зубик

За його словами, програма кредитування під 10% залучить занадто мало охочих брати в ній участь.

Кредитна ставка на доступне житло має бути не більш ніж 2-3% на рік, - Зубик

Доступна іпотека буде ефективною, якщо опустити кредитну ставку до 2-3% річних. Є ризик, що програма кредитування під 10% залучить занадто мало охочих брати в ній участь і не стане по-справжньому масштабним проєктом. Про це заявив в інтерв'ю "Цензор.НЕТ" Володимир Зубик, президент Асоціації підприємств-будівельників "Інтергал-Буд".

"Я підтримую прагнення голови держави запустити іпотеку. Але вважаю, що 10% - це занадто висока ставка в умовах, коли курс гривні стабільний. Фактично сьогодні це 10% у валюті. У Києві сьогодні вартість оренди житла - приблизно 7-12% річних від вартості квартири. Виходить, оренда навіть вигідніша, ніж іпотека? Ба більше, упевнений: навіть запропонувавши ринку кредити під 10%, країна нічого в макроекономічному сенсі не виграє. Це не спрацює. Є реальний досвід забудовників, наші розрахунки, підтверджені 20-річним досвідом. Того ж "Інтергал-Буда", який побудував уже кілька мільйонів квадратних метрів житла, і одним з перших на ринку почав пропонувати свою розстрочку покупцям. Можу підтвердити, що пропозиція з подорожчанням на 10% річних (аналогічне обговорюваним зараз умовам) практично не зацікавила покупців. А при 2-3% подорожчання в компанії миттєво шикувалися величезні черги охочих. Адже це підйомна ставка, і вона працює. А якщо додати можливість брати кредит на термін не 3-5, а 15-20 років, то ми отримаємо колосальний ефект. Це підтверджує практика. Одночасно наші розрахунки показують, що при ставці 10% річних таких позик буде не більш ніж 4-5 тисяч на всю країну. Тобто навіть "дотиснувши банки", ми глобально не вирішуємо завдання житлового забезпечення людей, та й економку країни не перезапустити", - зазначив Володимир Зубик.

За його словами, влада повинна створити умови, коли банківські кредити перезапускатимуть економіку країни.

"Я висловлюю, думаю, не тільки свою позицію, а й позицію більшої частини українського бізнесу. Перше. Ми говоримо про те, що уряд і НБУ повинні створити умови, коли банки будуть змушені кредитувати реальний бізнес, а не заробляти на ОВДП. Нам потрібно запустити механізм компенсації за кредитами, які підуть на покупку українських товарів з максимальною локалізацією виробництва - виготовлених українськими підприємствами з української сировини. Це, перш за все, іпотека. При обсягах іпотечного кредитування 30-40 млрд грн на компенсацію знадобиться кілька мільярдів гривень. Вибачте, ми на дороги в цьому році зібралися витратити 100 млрд грн! Я нічого не маю проти будівництва доріг, але виділити всього пару відсотків від цієї суми на перезапуск ринку нової нерухомості - це розумно. Тим паче, що держава поверне ці кілька мільярдів у вигляді податків і зборів», - підкреслив Володимир Зубик.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram