ГоловнаЕкономікаБізнес

Голова ФДМ назвав вимогу працювати на вугіллі убивчою для "Центренерго"

Компанія втрачатиме 30 копійок на кожній кіловат-годині електроенергії.

Голова ФДМ назвав вимогу працювати на вугіллі убивчою для "Центренерго"
Фото: Макс Левин

Глава Фонду державного майна Дмитро Сенниченко вважає неправильним рішення Кабінету Міністрів, яким "Центренерго" зобов'язали працювати на вугіллі.

Про це він написав у фейсбуці.

"Розв'язати багаторічну проблему всіх шахт коштом іншого напівзбанкрутілого державного підприємства – точно не мудре рішення. Розпорядження Кабміну від 17.06.2020 про те, щоби зобов'язати «Центренерго» закуповувати вугілля «вітчизняного» виробника замість газу – це, на жаль, смертний вирок підприємству, адже при цих умовах «Центренерго» втрачатиме по 30 копійок на кожній кіловат-годині електроенергії", – стверджує Сенниченко.

Собівартість кіловат-години при роботі на газі – 83 копійки, при роботі на вугіллі – 1,2 гривні.

Він вважає, що виходом із ситуації може стати "комбінована паливна модель" із домішуванням дешевого газу. При цьому вугілля повинно бути виключно державним, а не приватним.

"Ми запропонували КМУ змінити рішення від 17.06.2020 року таким чином, щоби ми закуповували вугілля тільки державних шахт, а не будь-яких вітчизняних", – написав Сенниченко.

Нагадаємо, що 17 червня Кабінет Міністрів прийняв розпорядження про пріоритетне використання вітчизняного енергетичного вугілля для виробництва електричної енергії на теплових електростанціях.

В. о. міністра енергетики Ольга Буславець, представляючи проєкт цього рішення, повідомила, що останнім часом теплові електростанції значно скоротили споживання вугілля й замінили його природним газом.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, який раніше працював на ДТЕК (один з основних виробників вугілля в Україні), заявив, що це рішення збереже близько 20 тисяч робочих місць у вугільній галузі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram