ГоловнаЕкономікаФінанси

Колишній власник банку "Київська Русь" отримав політичний притулок у Білорусі

В Україні йому загрожує кримінальна справа і суд.

Колишній власник банку "Київська Русь" отримав політичний притулок у Білорусі
Виктор Братко
Фото: banker.ua

Білорусь відмовилася видати Україні основного акціонера й колишнього главу правління збанкрутілого банку "Київська Русь" Віктора Братка.

Про це повідомило "Радіо Свобода".

У серпні 2016 року Віктора Братка оголосили у міжнародний розшук, а влітку 2018 року його затримала білоруська міліція та помістила під варту. Через три місяці після затримання, 9 листопада 2018 року, банкіра звільнили за рішенням заступника прокурора Мінська, оскільки йому надали статус біженця.

Наприкінці травня 2020 року через постанови Печерського райсуду Києва стало відомо, що Білорусь надала йому статус біженця через те, що в Україні його нібито переслідують за політичними мотивами. Пізніше з цієї причини Інтерпол виключив Віктора Братка з міжнародного розшуку.

Суд зобов'язав завершити розслідування проти Братка, яке триває вже більше ніж 4 років, за два місяці.

Адвокати ексбанкіра відмовилися вказати, чим він займається в Білорусі і в якому місті зараз живе. За їхніми словами, у слідчих було достатньо часу, щоби зібрати докази провини або невинності Віктора Братка і пред'явити звинувачення або закрити справу.

Нагадаємо, що Братка підозрювали в розкраданні 44 млн доларів.

За версією слідства, він за безцінь продав дві офісні будівлі в Києві та Львові, які були в заставі в "Київській Русі". Операцію він провів у березні 2016 роки за день до введення в банк тимчасової адміністрації

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram