ГоловнаПолітика

Кулеба заперечує створення "угорського району" на Закарпатті

Міністр запевнив, що не брав ніяких зобов'язань перед Будапештом.

Кулеба заперечує створення "угорського району" на Закарпатті
Фото: надано Дмитром Кулебою

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заперечує плани створити "угорський район" на Закарпатті.

Про це він повідомив у фейсбуці, коментуючи публікації в ЗМІ з припущенням, що Україна створює великий прикордонний Берегівський район під впливом Угорщини.

"Берегівський район уже давно і щасливо існує і має право продовжити своє існування. Йдеться лише про приєднання до нього Виноградівського району в рамках реформи. Рішення про приєднання цього району приймало не МЗС, але ми підтримуємо адміністративно-територіальну реформу", - заявив він.

Міністр запевнив, що ніяких зобов'язань перед Угорщиною щодо створення "національного" району під час нещодавнього візиту в Будапешт він не брав.

Він сказав, що МЗС працює над поліпшенням відносин з Угорщиною і шукає можливі компроміси, але не зраджує інтересів України і не перетинає "червоних ліній".

"До речі, на одній з них ми твердо стоїмо, і я про це неодноразово говорив публічно: ми відхиляємо вимоги додатково змінювати закон про освіту", - повідомив Кулеба.

Міністр підкреслив, що офіційна позиція МЗС полягає в тому, що жодна іноземна держава не може диктувати Україні, яким чином організовувати громади, райони або області.

Нагадаємо, минулого тижня Міністерство громад і територій оприлюднило проєкти майбутніх районів України в рамках адміністративно-територіальної реформи. У Закарпатській області планують залишити п'ять районів, у тому числі Берегівський з населенням 200 тисяч осіб.

Раніше передбачали, що в області залишиться чотири райони, причому Берегівський і Виноградівський збиралися приєднати до різних територіальних одиниць.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram