ГоловнаПолітика

Волкер: у команди Зеленського на переговорах у Мінську немає ілюзій щодо виборів на Донбасі

Ексспецпредставник США по Україні вважає, що український президент позбавляє Росію її головних аргументів.

Волкер: у команди Зеленського на переговорах у Мінську немає ілюзій щодо виборів на Донбасі
Курт Волкер
Фото: Радио Свобода

Колишній спецпредставник США з питань України Курт Волкер повідомив, що президент Володимир Зеленський і його команда роблять правильно, демонструючи готовність вести переговори з РФ у різних форматах і пропонуючи нові ідеї.

Таким чином Зеленський позбавляє Росію її головних аргументів про те, що вона нібито не контролює "ДНР" і "ЛНР" і що Україна порушує Мінські домовленості. Про це Волкер заявив під час відеоконференції Атлантичної ради, пише "Голос Америки".

За словами Волкера, напередодні першого засідання Тристоронньої контактної групи з переселенцями з Донбасу він спілкувався з віцепрем'єром, першим заступником глави української делегації в ТКГ Олексієм Резніковим. Волкер зробив висновок, що українська сторона не має жодних ілюзій щодо можливості проведення виборів на Донбасі без повного контролю над територією.

Він також вітає рішення включити в процес українських громадян, які представляють Донбас – таким чином українська делегація позбавляє Росію аргументу, що жителі ОРДЛО не представлені.

Ексспецпредставник США по Україні зазначив, що Штати не відіграли досить вагому роль у підтримці України з того часу, як він покинув свою посаду.

"І тепер усе покладається на Німеччину і Францію. І що в мене викликає смуток, так це те, що Німеччина і Франція чітко не заявляють про те, що Росія є порушником Мінських домовленостей, що вона їх підписант, а не спостерігач, що вона є учасником конфлікту й не виконала взяті на себе зобов'язання", – підкреслив Курт Волкер.

Нагадаємо, що починаючи з 9 червня українську делегацію в Тристоронній контактній групі щодо Донбасу консультують представники ОРДЛО – журналісти Денис Казанський і Сергій Гармаш від Донецької області, голова Міжнародної громадської організації "Луганське земляцтво" Вадим Горан і лікар Костянтин Лібстер – від Луганської.

В Офісі президента повідомили, що вони братимуть участь у роботі ТКГ на постійній основі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram