ГоловнаПолітика

Зеленський зателефонував міністру економіки з наради в Чернігові

Президент доручив розібратися з обмежувальними митами.

Зеленський зателефонував міністру економіки з наради в Чернігові
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський під час робочої поїздки до Чернігова 10 червня провів нараду з місцевими підприємцями.

Як повідомляє пресслужба президента, один з учасників наради - гендиректор "Слов'янських шпалер" Віктор Мурай - поскаржився президентові на високе спеціальне ввізне мито на імпорт полімерних матеріалів. Його з 7 червня ввела Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі за підсумками розслідування, розпочатого у зв'язку зі зверненням калуського нафтохімічного підприємства "Карпатнафтохім".

"Це полівінілхлорид, який включає в себе три основні види: один з них виробляється в Україні, два інших - ні. І не розбираючись у суті проблеми, на 200 днів нам ввели ввізне мито в розмірі 18%", - сказав підприємець.

"Проблема дійсно кричуща. Тому що на користь тільки однієї юрособи, ТОВ "Карпатнафтохім", поставили під загрозу роботу майже всіх харчових підприємств. Це стосується, зокрема, дитячого харчування, це стосується інших споживчих товарів. Це поширюється на кришечки ПЕТ-пляшок, плівку, вся кабельна продукція потрапила під цю заборону. Найсмішніше, що ця фірма, "Карпатнафтохім", навіть не виробляє всю цю продукцію, на яку встановлено мито", - заявив представник AB InBev Efes.

Після цього Зеленський попросив набрати міністра економіки Ігоря Петрашка. Через кілька хвилин, повернувшись до учасників наради, президент сказав, що міністр проведе зустріч з підприємцями з цього приводу.

"Міністерство економіки узагальнило це питання - і це була помилка. Не треба узагальнювати. Треба скасовувати це мито. Вирішення цього питання зрозуміло, і ми це зробимо", - зазначив голова держави.

На нараді заявили, що "Карпатнафтохім" зараз контролює народний депутат Андрій Іванчук. У серпні 2019 року між Зеленським і Іванчуком відбулася перепалка на нараді в Івано-Франківській ОДА.

Нагадаємо, минулого тижня Зеленський телефонував голові Укрексімбанку через скарги бізнесмена на відсутність відстрочки виплат за кредитом. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram