ГоловнаПолітика

Венедіктова заявила про тиск з боку Порошенка

Генпрокурор вважає, що розслідування проти Порошенка не є політичним.

Венедіктова заявила про тиск з боку Порошенка
Фото: Державне бюро розслідувань

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила про тиск з боку народного депутата України Петра Порошенка та інших депутатів від партії "Європейська солідарність".

Про це генпрокурор заявила у відеозверненні, оприлюдненому пресслужбою Офісу генпрокурора.

"Після відмови отримувати документи народний депутат разом з колегами за фракцією, адвокатами та охоронцями з'явився в приміщення Офісу генерального прокурора. Водночас під приводом невідкладного прийому щодо розслідування низки кримінальних проваджень. Парламентарії просто увірвалися в мій кабінет, пошкодивши речі співробітникам охорони. Ви думаєте ми обговорювали проблеми їхніх виборців чи народні депутати представляли інтереси народу? Зовсім ні, вони прийшли з іншою метою. Хоча будь-які пропозиції, вказівки та вимоги народного депутата щодо досудового слідства неправомірні. Тому неправомірним є і тиск на генерального прокурора вимагати повторно повідомити про підозру, що фактично означає повторне вчинення процесуальної дії, яку вже було виконано в присутності адвокатів депутата в приміщенні ДБР", - йдеться в повідомленні на офіційному сайті Офісу генпрокурора.

Венедіктова вважає, що розслідування проти Порошенка не є політичним.

"Йдеться про виконання вимог закону, перед яким всі рівні, повагу до державних інститутів і верховенства права", - зазначила генеральний прокурор України.

Нагадаємо, що 10 червня Офіс генпрокурора повідомив Петру Порошенку про підозру у тому, що на посаді президента України в 2018 році шляхом видання "очевидно злочинного наказу" спонукав голову Служби зовнішньої розвідки України Сергія Семочка до перевищення ним влади і службових повноважень.

Порошенкові закидають ч. 4 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ч. 4 ст. 426-1 Кримінального кодексу. Санкція цієї статті передбачає від 7 до 10 років позбавлення волі.

Вранці Порошенко поїхав до ДБР на допит, однак там йому оголосили підозру. Після цього п'ятий президент поїхав в Офіс генпрокурора.

Пізніше адвокат лідера "ЄС" Ілля Новіков повідомив, що Офіс генпрокурора готує дві кримінальні справи проти Порошенка за хуліганство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram