ГоловнаСуспільствоВійна

«Найжахливіша атака за всю війну»: західні політики засудили черговий удар Росії по Україні

Унаслідок масованого ракетного обстрілу України загинуло понад 30 людей, поранено 140.

Уранці в понеділок Росія атакувала більш ніж 40 ракетами. Постраждали Київ, Дніпро, Кривий Ріг, Словʼянськ, Краматорськ. Ворог пошкодив понад 50 цивільних об'єктів: житлові будинки, бізнес-центр і два медичні заклади.

У Києві станом на 21:00 було відомо про 27 загиблих, серед них троє дітей. Поранених і травмованих понад 80. Унаслідок ударів є руйнування в семи районах з десяти. Рятувальники, поліцейські, кінологи, вибухотехніки, психологи працюють безперервно, сотні добровольців допомагають розбирати завали.

Двоє людей загинули на території Охматдиту, в який влучила ворожа ракета. Зокрема — тридцятирічна дитяча лікарка Світлана Лук’янчук. Понищені кілька корпусів.

У вівторок, 9 липня, масований ракетний удар росіян по лікарні «Охматдит» у Києві обговорить Рада Безпеки ООН

Рятувальники працюють на місці влучання
Фото: EPA/UPG
Рятувальники працюють на місці влучання

За попередніми даними слідчих, росіяни вдарили по дитячій лікарні стратегічною крилатою ракетою Х-101

Евакуйовані пацієнти у дворі Охматдиту
Фото: Віктор Ляшко
Евакуйовані пацієнти у дворі Охматдиту

Світлини й відео з місця влучання ворожої ракети — тут.

Від атаки постраждав також житловий будинок у Шевченківському районі Києва — один його під’їзд повністю зруйнований.

Фото: Lb.ua

У Дніпровському районі столиці пошкоджено багатоповерхову будівлю медцентру, там чотири жертви і три травмовані людини.

Фото: EPA/UPG

Поранений внаслідок ракетної атаки на Київ
Фото: EPA/UPG
Поранений внаслідок ракетної атаки на Київ

У Кривому Розі від російських обстрілів загинули 10 осіб, близько 50 людей травмовані.

У Покровську на Донеччині удар по підприємству став фатальним щонайменше для трьох людей.

У Дніпрі пошкоджено багатоповерхівку, підприємство і СТО, десятки поранених.

У Києві та Кривому Розі вівторок, 9 липня, буде днем жалоби.

Президент Володимир Зеленський під час пресконференції з польським колегою Анджеєм Дудою у Варшаві повідомив, що Україна скликає надзвичайне засідання Ради Безпеки ООН. Він зазначив, що Росія вже поширює неправдиву інформацію, нібито руйнування в київській дитячій лікарні «Охматдит» сталися через українську протиповітряну оборону.

Президент Польщі Анджей Дуда і президент України Володимир Зеленський під час зустрічі у Варшаві, 8 липня 2024 року
Фото: EPA/UPG
Президент Польщі Анджей Дуда і президент України Володимир Зеленський під час зустрічі у Варшаві, 8 липня 2024 року

Згодом представництво Великобританії при ООН повідомило, що 9 липня о 17:00 за київським часом Рада Безпеки ООН збереться обговорити масований російський ракетний удар по дитячій лікарні «Охматдит» у Києві. За повідомленням «Радіо Свобода», голова Генасамблеї ООН Денніс Френсіс рішуче засудив атаку росіян по Охматдиту й наголосив, що «безсовісний напад на цивільне населення, особливо на дітей, є грубим порушенням міжнародного права та принципів Статуту ООН. Усі цивільні особи мають бути захищені».

Висловилися й чимало інших західних політиків та урядовців.

Посол Німеччини в Україні Мартін Єгер зазначив, що масована ракетна атака по Україні, внаслідок якої є загиблі та поранені, а також постраждала дитяча лікарня в Києві, свідчить, як Росія «прагне миру».

«Це війна проти мирного населення. Ось як виглядає готовність Росії до переговорів і її прагнення до миру», — додав Єгер.

Посол США в Україні Бріджит Брінк заявила, що цього тижня лідери візьмуть на себе значні зобов'язання щодо безпеки Києва.

Посол США в Україні Бріджит Брінк
Фото: Telegram/Михайло Федоров
Посол США в Україні Бріджит Брінк

«Поки лідери збираються відзначити 75-ту річницю НАТО, Росія запустила 40 ракет по Україні. Ця бездушна агресія — повна зневага до людського життя, яка ставить під загрозу європейську й трансатлантичну безпеку, ось чому цього тижня лідери візьмуть на себе значні зобов'язання щодо безпеки України», — запевнила вона.

Надзвичайний посол Австрії в Україні Арад Бенкьо назвав російську атаку чистим терором.

«Черговий масований ракетний удар по Києву. Цього разу під удар потрапила дитяча лікарня "Охматдит"! Австрія підтримує цей центр протягом років і багато відділів. Це заклад, який опікується немовлятами та дітьми, які цього потребують», — зазначив він.

Президентка Молдови Мая Санду наголосила, що Росія веде війну проти українських дітей.

«Вражена атакою Росії на дитячу лікарню в Києві. Лікарня, яка врятувала тисячі дітей, тепер лежить у руїнах. Кремль перетворив цю війну на війну проти дітей. Така відсутність гуманності й зневага до людського життя — це все, проти чого ми виступаємо», — написала Мая Санду в соцмережі Х.

«Напад на дитячу лікарню в Києві та багатьох інших містах України є доказом того, що путінська Росія не зупиниться ні перед чим, — зазначив президент Чехії Петр Павел. — Напади на найбільш вразливих не можна вибачити. Я зараз лечу на саміт НАТО, де очікую консенсусу про те, що ми всі сприймаємо Росію як найбільшу загрозу, до якої ми повинні бути ретельно готові».

Президент Чеської Республіки Петр Павел прибуває на Саміт миру, Швейцарія, 15 червня 2024
Фото: EPA/UPG
Президент Чеської Республіки Петр Павел прибуває на Саміт миру, Швейцарія, 15 червня 2024

На атаки росіян відреагували також міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський і міністр європейських справ Чехії Мартін Дворжак. «Напад російських терористів на дитячу лікарню в Києві… Немає слів. Це результат нещодавньої "мирної місії" до Москви?!» — риторично звернувся Дворжак, очевидно, до очільника уряду Угорщини Віктора Орбана, який саме їздив до Путіна.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі зауважила, що ракетні обстріли вкотре наочно ілюструють жорстокі методи росіян і трагічні наслідки війни Росії проти України.

Очільник уряду Польщі Дональд Туск наголосив, що удар по лікарні є жахливим з боку росіян і що Україні потрібна підтримка всього цивілізованого світу в боротьбі.

Прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер підкреслив, що напад на дітей є найжахливішим вчинком і що Лондон продовжуватиме підтримувати нашу державу.

Засудили удари росіян по Україні також прем’єр-міністерка Естонії Кая Калласміністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс і його латвійська колега Байба Браже. Очільниця МЗС Латвії назвала Путіна м'ясником, який убиває задля задоволення. Дипломатка підкреслила, що за цю терористичну атаку також відповідальні всі, хто підтримує Росію, Путіна та війну проти України.

Експрем'єр Бельгії та чинний євродепутат Гі Вергофстадт теж висловив думку, що удар по лікарні «Охматдит» є результатом так званої миротворчої місії Віктора Орбана.

Батьки з дітками, які перебувають на лікуванні в Охматдиті, перечікують в укритті другу за ранок ракетну атаку на Київ
Фото: Зоряна Стельмах
Батьки з дітками, які перебувають на лікуванні в Охматдиті, перечікують в укритті другу за ранок ракетну атаку на Київ

«Чудовий результат миротворчої місії Віктора Орбана — Путін бомбить дитячу лікарню. Найжахливіша атака за всю війну», — наголосив Вергофстадт.

«Гуманітарна координаторка ООН в Україні Деніз Браун рішуче засудила удари збройних сил Російської Федерації по містах України в понеділок вранці», — йдеться у пресрелізі її офісу.

В ООН додали: неприпустимо, що у війні гинуть й отримують поранення діти. «Згідно з міжнародним гуманітарним правом, лікарні мають особливий захист, — зазначили там. — Мирні мешканці повинні бути захищені».

Дитину, яка потребує медичної допомоги, евакуюють з Охматдиту
Фото: EPA/UPG
Дитину, яка потребує медичної допомоги, евакуюють з Охматдиту

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram