ГоловнаСуспільствоВійна

2023-й в текстах LB.ua: вибір читачів

Нагадуємо про тексти і теми, які привертали найбільше уваги читачів LB.ua у 2023-му.

Фото: Генштаб

На початку лютого 2023 року уряд скасував значну частину доплат військовослужбовцям Сил оборони України, і лише в середині серпня уряд ухвалив постанову, що унормувала виплати. Ми уважно відстежували всі пропозиції/ініціативи влади й реакцію військових на новації. І саме тексти про грошове забезпечення захисників України зібрали найбільше переглядів у 2023-му.

Виплати військовим нараховуватимуть по-новому з березня. Кому платитимуть 100 000, кому 30 000 і скільки отримуватимуть поранені

Зарплата-сюрприз. Пояснюємо зміни у виплатах ЗСУ без емоцій. І що про це думають самі військові

Виплати військовим. Скільки отримали по-новому і що робити, якщо бойові нараховано неправильно

Михайло Забродський: «Бойові — це гроші, які доплачують саме за участь у бойових діях, а не за кабінетну роботу в тилу»

Виплати військовослужбовцям і нова постанова Кабміну. Ні, 30 000 всім не повернуть

Мобілізація — складна і непопулярна, однак надважлива тема. Лише під кінець року, після тривалих непублічних дискусій і консультацій, держава спромоглася запропонувати законодавчі ініціативи, які мають зробити процес мобілізації більш системним, а тим, хто перебуває в лавах Сил оборони, дати хоч якесь розуміння перспектив. Треба сказати, що навіть зараз, попри нагальну потребу в масовій мобілізації, керівництво держави неохоче комунікує на цю тему із суспільством. 

Натомість редакція LB.ua неодноразово акцентувала на проблемах. А військовий оглядач Віктор Кевлюк, який сам має чималий досвід у мобілізаційній роботі, написав цикл текстів про вади чинної системи мобілізації, світовий досвід у цій царині та пропозиції, як мала б працювати система. Відзначимо, тексти високо оцінили читачі LB.ua, серед них і головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний. 

Упіймай військкома, або Чому не варто змінювати вивіски?

Упіймай військкома-2. Світовий досвід

Упіймай військкома-3. Як має працювати система

Ще один текст про мобілізацію, однак у ширшому значенні — мобілізацію економіки, мобілізацію всього суспільства. Про те, що робили американці у Другу світову і чого не робимо зараз ми. 

Нації на війні. Американський досвід і українська реальність

Також непроста тема, до якої ми не раз поверталися у 2023-му, — полонені. На жаль, наш ворог ігнорує всі можливі закони і звичаї війни, зокрема й у ставленні щодо українців, які потрапили в полон. Важливо фіксувати такі свідчення, аби кожен злочин росіян у підсумку був покараний.

«Як пояснював мені лікар, організм уже почав з’їдати сам себе. Такими всі повертаються з полону», — дружина «азовця»

Анастасія Афіна про полон в Оленівці: «Нам забороняли рвати черешню, та її не рвали й наглядачі. Ягоди просто гнили на дереві»

Звісно, цього року на LB.ua вийшло чимало інтерв’ю з нашими захисниками і захисницями. Активно читали такі: 

«Найбільше боюся, що наша перемога стане нашою поразкою». Розмова з бійцем Олександром Ширшиним — тим, що читав Снайдера в окопі 

Євгенія Закревська: «Як жінці мені на фронті не вистачає снарядів»

Знищення греблі Каховської ГЕС 6 червня 2023 року — воєнний злочин Росії та екологічна катастрофа континентального масштабу — також тривалий час було у фокусі уваги LB.ua. Розповіді про те, як змінюється екосистема на місці Каховського водосховища, потрапили в перелік найпопулярніших текстів року, що минає. 

«Пустелі там точно не буде». Науковиця й екологиня Анна Куземко про те, що відбувається на місці Каховського водосховища

Вербове море. Або що зараз відбувається на місці Каховського водосховища

Війна з Росією розвивалася б цілковито по-іншому якби не допомога наших партнерів (заради справедливості: якби рівень їхньої рішучості був дещо іншим, ситуація могла б бути відчутно кращою). Тому оглядачі LB.ua ретельно аналізують зброю і технології, які отримують Сили оборони України, та їх вплив на перебіг бойових дій. 

Найкращий матеріал, на думку читачів LB.ua

Полігон і Амазон. Захід знає, навіщо він постачає сюди новітнє озброєння

У 2023-му ми створили розділ «Нова країна». «Україні потрібна не концепція "відбудови", а візія нової країни, країни майбутнього. З пріоритетом цілей, стратегічним плануванням і готовністю боротися за результат», — приблизно так ми окреслили концепцію розділу, який став також став помітним дискусійним майданчиком про наше майбутнє. 

Два тексти «Нової країни» в нашому топі:

Валерій Пекар: Жоден “план Маршалла” Україні не допоможе, тільки приватні інвестиції

Жити за кордоном чи повертатися в Україну? На що розраховувати біженцям у державах ЄС

Увесь 2023-й у політичному порядку денному України стовбичило питання заборони УПЦ МП — надважливого інструмента впливу Москви на українське суспільство упродовж усіх років незалежності. На жаль, його вирішення переноситься на 2024-й — через очевидну нерішучість депутатів Верховної Ради. Ми багато писали на цю тему, а найбільш резонансний текст:

Заборона УПЦ МП відкладається? «Слуги» проти 

Росія веде війну проти України в тому числі й у просторі культури. Тому ми спробували проаналізувати, якими можуть бути інструменти компенсації шкоди, заподіяної українській культурній спадщині, і що ми можемо робити вже зараз для повернення наших культурних цінностей.

Злочини проти культури: що каже міжнародне право про відповідальність Росії за знищену спадщину?

Фото: EPA/UPG

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram