ГоловнаСуспільствоЖиття

Експосол США порадив Україні зберігати свою політику щодо поставок води в окупований Крим

"Українська влада, як і Захід, повинні зберігати якомога вищу ціну Криму для Кремля".

Експосол США порадив Україні зберігати свою політику щодо поставок води в окупований Крим

Колишній посол США в Україні Джон Гербст переконаний, що Україні слід зберігати свою політику щодо поставок води в окупований Крим, оскільки разом із санкціями Заходу це є важливим компонентом міжнародного тиску на Росію.

Про це він заявив під час онлайн-конференції на тему "Україна в Конгресі", організованої Мережею друзів України в США, передає "Укрінформ".

"Я, звичайно, рекомендував би Україні зберігати свою політику щодо водопостачання Криму", – підкреслив Гербст.

За його словами, українська влада, як і Захід, мають зберігати якомога вищу ціну Криму для Кремля. "І припинення водопостачання є важливим компонентом у цьому питанні", – підкреслив Гербст.

Він також зазначив, що підтримує введення додаткових санкцій проти Москви, як із боку США, так і ЄС. Однак, за словами Гербста, нові обмеження можуть бути введені тільки в разі, якщо Кремль піде на загострення ситуації.

Нагадаємо, до 2014 року майже 85% потреб жителів Криму у воді забезпечував Північно-Кримський канал, вода по якому йшла з України. Але після анексії Криму Росією Україна припинила поставки води. Українська влада неодноразово робили заяви про те, що водопостачання буде відновлено тільки після деокупації.

У жовтні 2019 року голова бюджетного комітету Верховної Ради Юрій Арістов запропонував продавати воду в анексований Росією Крим. Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров відповів, що це буде означати здачу позицій щодо деокупації півострова.

У лютому 2020 постпред президента Володимира Зеленського в Криму Антон Кориневич виключив подачу води до Криму до деокупації. Після цього глава фракції "Слуги народу" Давид Арахамія заявив, що погодився б пустити воду в анексований Крим в обмін на поступки з боку президента РФ Володимира Путіна щодо Донбасу.

У березні прем'єр-міністр Денис Шмигаль виступив за подачу води до Криму "цистернами, каністрами, бутлями".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram