ГоловнаСуспільствоЖиття

Як правильно підготувати автомобіль до літа

Бажано замінити витратні матеріали та зношені елементи кріплення, провести ревізію деталей, які схильні до зносу.

Після зимового сезону автовласники зазвичай змінюють гуму і масло, полірують кузов, проводять ретельне очищення салону. Колеса вже замінили за потепління, коли середньодобова температура підвищилася до +7 0С. Зимові покришки прискорено зношуються за поїздок на перегрітому асфальтовому або бетонному покритті. Буде потрібно також повний огляд технічного стану транспортного засобу самостійно або на станції техобслуговування. Для підбору підходящої професійної автомайстерні можна скористатися онлайн-ресурсом CARtaUA. На сайті можна вибрати всі СТО в Києві і знайти найближчий сервіс на карті, ознайомитися з відгуками і рейтингом кожного автосервісу міста.

Що може піти не так?

Двигун і ходова взимку піддаються підвищеним навантаженням через низькі температури за бортом, сніговий покрив та ожеледицю. Потрібно відновити нормативні параметри обладнання, щоб зменшити ймовірність виходу з ладу систему, поломки в дорозі або дорожньо-транспортні пригоди.

Без належного техогляду підвищення температури повітря призводить до таких неприємностей:

- загрозу неспрацьовування гальм;

- перегрів агрегатів моторного відсіку;

- підвищення навантаження на систему охолодження;

- зниження коефіцієнту зчеплення з дорогою.

Бруд, пил і волога також прискорюють корозійні процеси, тому потрібна ретельна перевірка стану салонного і повітряного фільтра. Потрібно періодично доливати охолоджуючу рідину в розширювальний бачок, регулярно перевіряти рівень масла.

Чек-лист з підготовки авто до літньої експлуатації:

Бажано замінити витратні матеріали та зношені елементи кріплення, провести ревізію деталей, які схильні до зносу. Якщо підходить час заміни ременів, гальмівних колодок, акумуляторної батареї або ущільнювачів, то важливо провести такі процедури невідкладно.

Підготовчі роботи умовно поділяються на такі етапи:

1. Заміна автошин - перед укладанням зимової гуми на зберігання в сухому і провітрюваному приміщенні колеса потрібно промити, ретельно просушити.

2. Профілактика і заправка автокондиціонера - на спеціалізованій СТО усувається витік холодоагенту, дозаправляється фреон, змінюються або знезаражуються фільтруючі елементи, налаштовується оптимальний режим роботи.

3. Перевірка рівня рідини і стану фільтрів - доливається антифриз, гальмівна рідина і масло до необхідної позначки, зазначеної на щупі. Повітряні фільтри міняються за певного пробігу, але краще не чекати вичерпання повного експлуатаційного ресурсу.

4. Ревізія системи охолодження - перевірка справності термостата, стану патрубків, ременів і гумових ущільнювачів, консистенції рідини охолодження. Промивається радіатор і інші видимі частини моторного відсіку, усуваються протікання і пошкодження.

5. Оцінка справності гальмівної системи - фахівець оцінює безпеку подальшої експлуатації автотранспорту. Лопнули шланги або стерті колодки замінюються новими, перевіряється наявність конденсату в розширювальному бачку.

6. Налагодження системи запалювання - перевіряється робота генератора, рівень електроліту АКБ, а також повністю заряджається акумулятор, очищаються свічки запалювання в карбюраторних ДВГ.

Своєчасна підготовка до літа підвищує комфорт поїздок і безпеку пересування на високих швидкостях. Двигун не буде перегріватися, а якість його функціонування електроніки запобіжить будь-які ознаки несправності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram