ГоловнаСуспільствоЖиття

Столичну станцію метро "Дорогожичі" пропонують перейменувати на "Бабин Яр"

Станція "Дорогожичі" розташована на історичній території урочища Бабин Яр.

Столичну станцію метро "Дорогожичі" пропонують перейменувати на "Бабин Яр"
Фото: http://babynyar.org

Київську станцію Сирецько-Печерської лінії метрополітену "Дорогожичі" пропонують перейменувати на станцію "Бабин Яр". Таку ініціативу проявив Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр", пише пресслужба організації.

З цією пропозицією громадська організація вже звернулася до мера Києва Віталія Кличка.

Ініціатива пов'язана з тим, що станція метро "Дорогожичі" розташована безпосередньо на історичній території урочища Бабин Яр - місці пам'яті, де в 1941-1943 рр. сталася одна з найбільших трагедій Голокосту. Саме тут відбувалися масові розстріли, в яких, за даними істориків, загинуло близько 100 тисяч людей різних національностей і віросповідань - євреїв, українців, ромів, радянських військовополонених, пацієнтів психіатричної лікарні.

У меморіальному центрі відзначили, що перейменування станції метро спростить навігацію в місті для всіх, хто хоче відвідати це місце пам'яті, дізнатися більше про трагедію Бабиного Яру або вшанувати невинно убитих.

"Такий крок стане даниною пам'яті і поваги до героїзму всіх жертв Бабиного Яру, а також усіх постраждалих від цієї страшної трагедії", - сказано в повідомленні.

Благодійний фонд готовий покрити фінансування всіх заходів і робіт, які необхідно буде здійснити в зв'язку з перейменуванням.

Відзначають, що ця ініціатива вже отримала підтримку киян, зокрема представників ОСН Подільського та Шевченківського районів, громадських організацій та активістів.

Нагадаємо, у вересні цього року комісія визначила переможця архітектурного конкурсу на проєкт Меморіального центру Голокосту в Києві. Проєктом займеться австрійське архітектурне бюро Querkraft Architekten.

Згідно з проєктом, меморіальний центр побудують саме в тому місці, де сталися трагічні події в 1941-1943 роках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram