ГоловнаСуспільствоЖиття

У РФ набув чинності закон про ізоляцію рунету

Віднині інтернет у РФ став "суверенним".

У РФ набув чинності закон про ізоляцію рунету
Фото: EPA

З 1 листопада в РФ набула чинності значна частина положень закону про ізоляцію російського сегмента інтернету, так званого закону про «суверенний рунет». Про це повідомляє «Новая газета».

Документ зобов'язує інтернет-провайдерів встановлювати надане Роскомнаглядом обладнання, яке в разі виникнення загроз безпечній роботі мережі дозволить відомству здійснювати централізоване управління.

Зокрема, це повинно дозволити відключати російський сегмент інтернету від всесвітньої мережі. В решту часу обладнання буде використовуватися для блокування заборонених ресурсів. Перелік загроз РФ ще не затвердила.

Увесь інтернет-трафік має проходити через точки обміну, внесені до спеціального реєстру. Роскомнагляд також зможе відмовляти провайдерам і організаторам поширення інформації в доступі до них, якщо ті не виконують вимог відомства або правоохоронних органів.

Згідно з офіційними даними, витрати на реалізацію закону повинні скласти понад 30 млрд рублів (це близько 12 мільярдів гривень ,або майже півмільярда доларів). На думку деяких провайдерів, аналізувати весь трафік не зможе зараз ніхто, і остаточна вартість проєкту буде ще вищою.

Критики закону побоюються, що автономна мережа створить можливості для тотальної цензури в інтернеті.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» виступила із заявою, що засуджує закон про «суверенний рунет». «Цей закон показує, що російська влада готова встановити політичний контроль над усією мережевою інфраструктурою, щоб у разі потреби перекрити потік цифрової інформації», - заявив Крістіан Мір, виконавчий директор філії «Репортерів без кордонів» у Німеччині.

Нагадаємо, Путін підписав закон про ізоляцію рунету 1 травня. 24 вересня повідомлялося, що Роскомнагляд почав встановлювати в мережах інтернет-провайдерів відповідне обладнання. Відомство буде тестувати це обладнання з кінця вересня до листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram