ГоловнаСуспільствоВійна

Розведення сил в Золотому завершилося, а в Петрівському його знову відкладуть

На останній ділянці розведення нещодавно були обстріли.

Розведення сил в Золотому завершилося, а в Петрівському його знову відкладуть
Фото: 112

Розведення сил у районі Золотого завершилося, а в районі Петрівського буде відкладено через обстріли.

Про це на брифінгу сказав міністр оборони Олексій Загороднюк.

"[У Золотому розведення] зараз вже майже завершено, і територія повністю перебуває під контролем Міністерства внутрішніх справ", - сказав міністр.

При цьому керівник пресцентру ООС Олександр Штупун у коментарі РБК-Україна сказав, що розведення завершилося. "Сьогодні завершився перший етап дзеркального розведення сил і засобів, який тривав три доби. Тепер почався етап пошуку мінно-вибухових загроз і знищення, демонтаж інженерних споруд: бліндажів і блокпостів", - повідомив Штупун.

За словами Загороднюка, дату розведення в Петрівському відкладуть через обстріли. Президент Володимир Зеленський напередодні говорив, що розведення стартує 4 листопада.

"Обстріл були, і тому ми очікуємо перегляду [дати], тому що ми йдемо сім днів", - сказав він. Останній обстріл у цьому районі був 30 жовтня.

"На жаль, обстріли свідчать, що одна зі сторін не хоче прогресу, тому що це останній крок перед зустріччю [в нормандському форматі]", - сказав у свою чергу міністр закордонних справ Вадим Пристайко.

Нагадаємо, вранці 29 жовтня міністр закордонних справ Вадим Пристайко оголосив про початок розведення військ у Золотому. Це стало повною несподіванкою для української громадськості, тому що штаб ООС кілька днів тому повідомляв про обстріл на цій ділянці.

Процес відведення на кожній ділянці повинен займати 30 днів, з яких безпосередньо відведення сил займе три доби. Процес може початися тільки після того, як минуть сім днів повного припинення вогню на ділянці розведення, підтвердженого місією ОБСЄ.

Згідно з процедурою відведення військ, після тижневої тиші сторони повідомляють СММ ОБСЄ, з якого рубежу, який склад сил і засобів буде відводитися, а також на який рубіж їх відведуть. На другу добу повідомляють про готовність почати розведення, на третю починають переміщення особового складу і техніки.

Після відведення військ передбачається розмінування і демонтаж фортифікаційних споруд. На 29 добу сторони звітують про завершення всіх заходів, після чого представники СММ ОБСЄ повинні перевірити їх виконання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram