ГоловнаСуспільствоВійна

Цемах розповів, що йому пропонували громадянство Нідерландів в обмін на свідчення

Бойовик заявив, що відмовився від пропозиції через свій "патріотизм".

Цемах розповів, що йому пропонували громадянство Нідерландів в обмін на свідчення
Владимир Цемах
Фото: Lb.ua

Колишній "начальник ППО" Слов'янської бригади бойовиків "ДНР" Володимир Цемах заявив, що Нідерланди пропонували йому громадянство і участь у програмі захисту свідків у справі про катастрофу літака Malaysia Airlines рейсу МН17.

Про це він розповів в інтерв'ю гендиректору "РИА Новости Украина" Кирилу Вишинському, обвинуваченому в держзраді і сепаратизмі, передають "Українськi Новини".

Цемах розповів, що під час перебування в СІЗО у Києві його кілька разів допитували російськомовні слідчі з Нідерландів та Австралії. Нідерландського слідчого звали Ара Хатарян, а австралійського - Сергій. За словами Цемаха, вони пропонували йому захист у разі надання свідчень.

"Вони пропонували програму захисту свідків, пропонували громадянство і будиночок у Нідерландах...", - стверджує Цемах.

Колишній бойовик додав, що відмовився від пропозиції через свій "патріотизм".

Цемах також підтвердив, що під час операції з його затримання в Сніжному українські силовики були обстріляні з міномета. За його словами, затримання проводили два співробітники української спецслужби. Водночас він заявив, що не вважає себе терористом, а навпаки - жертвою терору з боку України і думає судитися з нею в міжнародних судах.

Як повідомлялося, і Цемах, і Вишинський були звільнені з-під варти і передані Росії на початку вересня в рамках обміну полоненими.

Нагадаємо, Цемах, який раніше вважався свідком у справі про катастрофу МН17, став п'ятим підозрюваним.

Пасажирський "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що прямував рейсом МН-17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група 28 вересня 2016 року в Нідерландах представила результати кримінального розслідування причин катастрофи. Згідно з висновками JIT, авіалайнер був збитий ракетою серії 9M38, запущеною із самохідної вогневої установки "Бук" з сільськогосподарського поля в районі селища Першотравневе. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів. З розслідування випливає, що "Бук" був доставлений в Україну з Росії, після того, як його використали для атаки на авіалайнер рейсу МН17, він знову повернувся на територію РФ.

Цемах був командиром роти найманців у 2014 році в Сніжному. Бойовика дістали зі Сніжного ціною життя розвідника Олександра Колодяжного - він помер від травм, отриманих під час спецоперації 11 липня. Раніше журналісти знайшли відео, на якому начальник ППО "Слов'янської бригади ДНР" Цемах зізнався, що сховав "Бук", який збив MH-17.

Після обміну Цемаха глава МЗС Нідерландів заявив, що уряд країни "глибоко шкодує", що під тиском Росії Україна його видала, але водночас він розповів, що слідчі голландські допитали бойовика перед обміном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram