ГоловнаЕкономікаБізнес

Суд Амстердама за заявою "Нафтогазу" арештував акції "дочки" "Газпрому"

Компанія будувала морську ділянку трубопроводу "Турецький потік".

Суд Амстердама за заявою "Нафтогазу" арештував акції "дочки" "Газпрому"
Фото: EPA/UPG

Окружний суд Амстердама задовольнив вимогу НАК "Нафтогаз України" про арешт з 23 жовтня 2019 року 100% акцій дочірньої компанії ПАТ "Газпром" - South Stream Transport B.V., яка будує морську ділянку газопроводу "Турецький потік" у Чорному морі.

Про це повідомила пресслужба "Нафтогазу".

Арешт накладено в рамках стягнення з "Газпрому" боргу в розмірі 2,56 млрд доларів із відсотками, який російська компанія повинна виплатити за результатами рішення Стокгольмського арбітражу.

"Газпром" відмовляється виплачувати цей борг і вже вжив заходів, метою яких є запобігання примусовому виконанню арбітражного рішення, у тому числі передачі таких активів, як акції South Stream Transport BV, у володіння інших суб'єктів господарювання. Тому "Нафтогаз" ініціював окремий судовий процес в Окружному суді Амстердама, де доводив неправомірність дій "Газпрому" з переміщення акцій South Stream Transport BV своєї дочірньої компанії. Тепер акції South Stream Transport BV арештовано", - йдеться в заяві.

Виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко у фейсбуці заявив, що це було зроблено у зв'язку з розглядом справи про шахрайські дії "Газпрому" під час передачі цих акцій компанії "Трансгаз Краснодар" (Transgaz Krasnodar LLC) за день до того, як судові виконавці почали заморожувати активи "Газпрому" в Нідерландах за позовом "Нафтогазу".

Нагадаємо, борг "Газпрому" перед "Нафтогазом" за результатами двох розглядів в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма виріс із початкових $2,56 млрд до $2,82 млрд.

"Газпром" направив до апеляційного суду округу Свеа заяву про повне скасування рішення, але це не зупиняє його виконання.

Влітку 2018 року "Нафтогаз" почав процес примусового стягнення $2,56 млрд через арешт активів російського холдингу у Швейцарії, Великобританії, в Нідерландах, Люксембурзі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram