ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" вимагає у "Газпрому" $11 млрд за припинення транзиту газу

Позовні вимоги будуть спрямовані 1 листопада.

"Нафтогаз" вимагає у "Газпрому" $11 млрд за припинення транзиту газу
Фото: vesti-ukr.com

"Нафтогаз України" має намір вимагати у "Газпрому" більш ніж 11 млрд доларів в якості компенсації можливих втрат від припинення транзиту газу з Росії до Європи.

Про це повідомив виконавчий директор групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко.

"1 листопада ми надішлемо "Газпрому" наші позовні вимоги на суму понад 11 млрд доларів, що може стати компенсацією за припинення транзиту", - написав він в фейсбуці.

При цьому він додав, що ціна на імпортний газ для України може бути на 20% нижчою поточної і для цього немає необхідності укладати договір на постачання газу "Газпромом" українським споживачам.

"Для цього необхідно, щоб "Газпром" відповідно до європейських правил не зловживав своїм домінуючим становищем на європейському ринку", - зазначив Вітренко.

За його словами, російський концерн не має "відмовляти європейським компаніям в перенесенні точок передачі газу" на україно-російський кордон, а також "фактично блокувати експорт газу з Середньої Азії в Україну і в Європейський Союз".

Напередодні "Газпром" назвав відмову від перемоги в Стокгольмському суді умовою нового транзитного контракту.

Нагадаємо, що з 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом".

19 вересня 2019 року в Брюсселі відбулися газові консультації в тристоронньому форматі (Україна, Єврокомісія та Росія) про можливість підписання нового контракту. Україна розраховує, що це буде новий 10-річний договір з транзитом газу в обсягах до 90 млрд кубометрів на рік.

Наступний раунд газових переговорів відбудеться 28 жовтня.

У той же час в "Нафтогазі" скептично налаштовані з приводу його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram