ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" назвав відмову від перемоги в Стокгольмському суді умовою нового транзитного контракту

Припинення транзиту стає все більш реальним.

"Газпром" назвав відмову від перемоги в Стокгольмському суді умовою нового транзитного контракту
Фото: government.ru

Голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що новий транзитний контракт залежить від того, чи відмовиться Україна від перемоги в Стокгольмському арбітражі.

Про це повідомила пресслужба російського уряду за підсумками зустрічі Міллера і прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва.

"До укладення нового контракту необхідно повністю врегулювати всі судові суперечки. А їх досить багато. І тут треба відзначити рішення Стокгольмського суду. Плюс ті рішення, які були прийняті українськими судами в так званій антимонопольній справі проти «Газпрому». Ми пропонуємо такий нульовий варіант, який повністю припинив би всі судові позови, всі позови були б відкликані і була б підведена риска під усією цією історією", - сказав Міллер на переговорах.

Друга умова для нового контракту - завершення процедури анбандлінгу (виділення функції оператора ГТС в окрему компанію).

"Україна поставила перед собою завдання перейти на європейське законодавство - Третій енергетичний пакет з 1 січня 2020 року. Ви знаєте, що ця процедура не така швидка, вона вимагає створення незалежного газотранспортного оператора і незалежного регулятора, який буде встановлювати тарифи. Нині до завершення цього процесу ще досить далеко", - сказав Міллер.

За його словами, якщо до 1 січня 2020 року не створять незалежного газотранспортного оператора і незалежного регулятора, "єдиним шляхом буде продовження чинного контракту в нових, актуалізованих до нинішнього часу ринкових умовах".

Нагадаємо, що 1 січня 2020 року добігає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом".

19 вересня 2019 року в Брюсселі відбулися газові консультації в тристоронньому форматі (Україна, Єврокомісія та Росія) про можливість підписання нового контракту. Україна розраховує, що це буде новий 10-річний договір з транзитом газу в обсягах до 90 млрд кубометрів на рік.

Наступний раунд газових перемовин відбудеться 28 жовтня.

У той самий час у "Нафтогазі" скептично налаштовані з приводу його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram