ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" виграв Стокгольмський арбітраж проти "Газпрому" (оновлено)

За результатами двох арбітражних проваджень "Газпром" повинен сплатити $2,56 млрд дол. США на користь "Нафтогазу".

Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз України" про компенсацію за недопоставлені російським "Газпромом" обсяги газу для транзиту.

Про це повідомило джерело в "Нафтогазі".

За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі "Газпром" повинен сплатити $2,56 млрд дол. США на користь "Нафтогазу".

За рішенням Стокгольмського арбітражу, "Нафтогаз" домігся компенсації в сумі $4,63 млрд за недопоставку "Газпромом" узгоджених обсягів газу для транзиту.

Арбітражний суд відхилив вимоги "Газпрому" про штрафи за нібито незаконно відібрані "Нафтогазом" обсяги транзитного газу.

Оновлення. У прес-службі уточнили, що рішення з решти питань спору повідомлять пізніше, оскільки рішення арбітражу за транзитним контрактом перевищує 800 сторінок.

Раніше вимоги "Нафтогазу" до "Газпрому" за транзитним контрактом оцінювалися в 6,5-16 млрд доларів.

За контрактом на транзит газу "Нафтогаз", зокрема, вимагав привести контракт у відповідність з європейським і українським енергетичним законодавством, переглянути (в тому числі ретроспективно) тариф відповідно до європейських умов тарифоутворення, виплатити компенсацію за недоотримані доходи від транзиту, а також можливість оформлення транзитного контракту на іншого оператора.

Чинний транзитний контракт "Нафтогазу" з "Газпромом" укладено у 2009 році терміном на 10 років.

Згідно з контрактом "Газпром" повинен щорічно передавати щонайменше 110 млрд куб. м газу для його транзиту територією України.

Нагадаємо, в травні 2017 року Стокгольмський суд повністю задовольнив вимоги "Нафтогазу" до російського "Газпрому" за контрактом на постачання газу в Україну з 2009 року за принципом take or pay. Суд зобов'язав змінити положення контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом" за принципом "бери або плати", скасував заборону на реекспорт Україною газу. При цьому "Нафтогазу" належить компенсація через переплату за газ в четвертому кварталі 2014 року і в 2015 році. Водночас "Газпром" зможе отримати доплату за постачання газу в другому кварталі 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram