ГоловнаЕкономікаБізнес

Доподатковий прибуток ДТЕК зріс на чверть у 2017 році

Формула Роттердам + посприяла зростанню EBITDA до 23 млрд.

Доподатковий прибуток ДТЕК зріс на чверть у 2017 році
Архив
Фото: Макс Требухов

Компанія ДТЕК Ріната Ахметова в 2017 році збільшила більш ніж на чверть показник EBITDA порівняно з попереднім роком.

Про це пише видання "Наші Гроші" з посиланням на фінансовий звіт.

У звіті зазначено, що річний EBITDA (операційний прибуток до сплати відсотків, податків і амортизації) усієї групи становить 23 млрд грн, тоді як в 2016 році він становив 17,80 млрд грн. У доларовому еквіваленті зростання показника становив 24% до $865 млн.

Різке зростання фінансових показників ДТЕК почалося в другому півріччі 2016 року, коли в Україні значно зросли тарифи на електроенергію ТЕС, яка в Україні на три чверті проводиться групою Ахметова.

Нагадаємо, НКРЕКУ в кінці квітня 2016 року почала застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, затвердивши її на другий-четвертий квартали 2016 року. Порядок передбачає визначення ціни вугілля за формулою "вартість в порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки до України".

Тобто за формулою Роттердам+ вугілля українських виробників купується за ціною палива в нідерландському порту Роттердам (південноафриканське або американське вугілля, транспортоване морем до порту). При цьому до ціни додали ще й уявну вартість перевезення з Роттердама в Україну і перевалку такого вугілля в порту.

У великому виграші від застосування такої формули опинився Рінат Ахметов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram