ГоловнаЕкономікаДержава

Україна повинна зобов'язати компанії добувної галузі відкривати своїх бенефіціарів, - експерт

Це допоможе поліпшити інвестиційну привабливість країни.

Україна повинна зобов'язати компанії добувної галузі відкривати своїх бенефіціарів, - експерт
Алексей Орловский
Фото: Макс Левин

Україна перебуває на завершальному етапі проходження першої оцінки в Ініціативі прозорості видобувних галузей. Про це повідомив член Правління Ініціативи прозорості видобувної галузей Олексій Орловський на круглому столі "Як забезпечити прозорість у видобувних галузях?", проведеного в рамках інформаційного партнерства Інституту Горшеніна і реанімаційного пакету Реформ.

"Згідно з правилами Ініціативи, кожна з країн-учасниць повинна періодично проходити так звану валідацію або оцінку на відповідність стандартам. З позиції міжнародного правління цієї Ініціативи можу сказати, що в порівнянні з деякими іншими країнами, Україна виглядає досить непогано, але не на тому рівні, як би могло бути. Наприклад, Філіппіни або Монголія мають більш привабливі умови для діяльності бізнесу в сфері видобутку", - сказав Орловський.

На його думку, Україні необхідно вирішити низку проблемних питань в цій сфері, зокрема, повністю відкрити контракти і зобов'язати компанії відкрити бенефіціарних власників. Законопроект №6229, за словами експерта, є проміжним етапом у вдосконаленні політики в видобувній сфері.

"Ухвалення цього законопроекту - це значною мірою закриття тих проблемних дірок, які заважають Україні приєднатися до найбільш прозорих країн світу. Це вимоги зі звітності компаній як загалом, так і за окремими проектами, це вимоги пов'язані з відкриттям інформації про діяльність компаній", - зазначив Орловський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram