ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" припинив виставляти "Нафтогазу" рахунки за поставки газу в ОРДЛО

Росія подарувала "ДНР" і "ЛНР" близько 6 млрд кубометрів газу.

"Газпром" припинив виставляти "Нафтогазу" рахунки за поставки газу в ОРДЛО
Фото: EPA/UPG

Російський "Газпром" припинив виставляти рахунки НАК "Нафтогаз України" за поставки газу в окуповані райони Донбасу. Про це повідомив комерційний директор компанії Юрій Вітренко в кулуарах Uкrainian Energy Forum-2018 у Києві, пише "Інтерфакс-Україна".

"Так, це правда", - сказав Вітренко у відповідь на прохання прокоментувати неофіційну інформацію, яка з'явилася в ЗМІ.

Нагадаємо, наприкінці минулого року Арбітражний інститут Торговельної палати Стокгольма визнав, що "Нафтогаз України" не повинен платити за поставки газу в окремі райони Донецької і Луганської областей.

"Газпром" почав постачання газу на неконтрольовані території 19 лютого 2015 року.

З 19 лютого 2015 року по 30 вересня 2017 року, за даними звітності "Газпрому", в ОРДЛО було поставлено близько 5,7 млрд куб. м газу (1,7 млрд куб. м в 2015-му, 2,4 млрд куб. м в 2016-му і 1,6 млрд за три квартали 2017 року).

Росія записувала ці поставки в борг "Нафтогазу України", але українська компанія вже давно заявляла, що не має наміру оплачувати газ, поставлений в ОРДЛО. "Нафтогаз" наголошував, що не приймає газ за контрактом із "Газпромом" на газовимірювальних станціях (ГВС) "Прохорівка" і "Платове". Відповідно, дані про постачання газу через ці ДВС не можуть використовуватися при підготовці актів здачі-приймання газу і, відповідно, обсяги цього газу не підлягають оплаті "Нафтогазом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram