ГоловнаСвіт

На Донбасі воювали близько тисячі білорусів, - розслідування

За даними МВС Білорусі, на одного білоруса, який воює на боці України, припадають три білоруси на боці "ЛДНР".

На Донбасі воювали близько тисячі білорусів, - розслідування
Бойцы ТГ «Беларусь»
Фото: belsat.eu

Громадяни Білорусі становлять третю за чисельністю національну групу серед учасників війни на Донбасі після українців і росіян. За найбільш стриманими оцінками, загальне число учасників конфлікту з білоруськими паспортами за чотири роки сягає тисячі осіб.

Про це йдеться в розслідуванні belsat.eu

Відзначають, що дані зібрані на основі показів самих бійців, заяв спецслужб і думок експертів.

Найбільш відоме військове об'єднання білорусів-добровольців - Тактична група "Білорусь". Група була створена в липні 2015 року в рамках Добровольчого українського корпусу "Правий сектор", але пізніше стала самостійною одиницею. Сьогодні ТГ "Білорусь" часто виступає від імені всіх білоруських добровольців. "Ми вважаємо, що на українському боці воювало кілька сотень білорусів. Точних цифр ніхто не знає, але, без сумніву, було більше, ніж 200 осіб. Були білоруси, які не афішували свою національну приналежність. Через Тактичну групу "Білорусь" пройшло декілька десятків", - розповіли belsat.eu в ТГ "Білорусь".

Так званий загін "Погоня", на відміну від ТГ "Білорусь", ніколи не існував у вигляді окремого підрозділу. "Погоня", по суті, виконувала функції мобілізаційного центру або центру допомоги білорусам, які вирішили поїхати воювати за Україну. Згідно з даними Громадського сектору загону "Погоня", у війні на Донбасі з українського боку взяли участь близько 200-250 білоруських громадян. Що стосується безпосередньо тих добровольців з Білорусі, які пройшли через загін "Погоня", то їхню кількість у Громадському секторі оцінюють приблизно в 20-30 осіб. Відсутність достовірної статистики в "Погоні" пояснюють організаційними особливостями.

"Люди, які проходили через нас, пізніше відправлялися в українські батальйони і вже на місці підтягували до загону білорусів, яких вони там зустрічали. Але структура була неформальною, збору та документування інформації про добровольців, які позиціонували себе бійцями загону "Погоня", ми не вели. В першу чергу для їх захисту від білоруських спецслужб. Ну і сам загін "Погоня" призупинив своє існування в 2016 році - його було переформатовано в Громадський сектор загону "Погоня", який почав займатися волонтерською допомогою добровольцям", - розповіли представники "Погоні".

З цими оцінками згоден і депутат Верховної Ради України Ігор Гузь - організатор загону "Погоня" з українського боку, який завжди активно відстоював права й інтереси білорусів.

Співавтор документальної книги "Добробати", колишній прес-офіцер батальйонів "Дніпро-1" і "Донбас" Василиса Трохимович, у розмові з журналістом belsat.eu висловила думку, що білорусів-учасників АТО за чотири роки конфлікту було набагато більше. "Конкретно громадян Республіки Білорусь, думаю, близько 400-500 набереться. Це саме люди з громадянством. А етнічних білорусів - тих, хто отримав громадянство України в 1990-х або навіть пізніше - набагато більше", - зазначила вона. За її словами, білоруси становили одну з найбільших іноземних національних груп серед учасників АТО - поряд з грузинами, чеченцями і росіянами.

Усупереч поширеній думці, білоруси в АТО - це не тільки бійці "Правого сектору", "Азова", "Донбасу" або інших відомих волонтерських батальйонів. Це і бійці звичайних підрозділів Збройних сил України (ЗСУ), де вони служать абсолютно легально за контрактом, наголошено в розслідуванні. Влітку 2016 року президент Петро Порошенко підписав указ №248, що дозволяє іноземцям та особам без громадянства проходити службу в Збройних силах України. Аналогічний указ у грудні 2015 року Порошенко підписав щодо служби в Національній гвардії. До речі, всі добробати в Україні (за винятком ГУК "Правий сектор") сьогодні належать тій чи іншій силовій структурі. У травні 2017 року представник ЗСУ заявив ЗМІ, що тільки в українській армії служать близько 100 осіб - переважно громадяни Білорусі, Грузії, Литви, Молдови та Росії. Точних цифр з приводу білорусів ані ВСУ, ані МВС, ані Нацгвардія не надає.

За даними belsat.eu, загальної статистики про незаконні збройні формування "ДНР" і "ЛНР" узагалі не існує. Учасники конфлікту з боку сепаратистів відзначають: звітність у бойовиків завжди велася дуже погано, а на початку конфлікту вона майже зовсім не велася. Не рідко могло відбуватися так, що людина встигла повоювати (а, може, навіть і загинути), але не залишила в документах бойовиків ніякого сліду. Проросійський бойовик Олександр Жучковський, який зараз займається забезпеченням і фінансуванням збройних формувань "ЛДНР", розповів виданню, що за "ЛДНР" за чотири роки воювали від 700 до 1000 білорусів.

Ці цифри цілком відповідають оцінкам Олександра Огренича ("Горинича") - одного з найвідоміших білорусів-бойовиків, польового командира, який очолює підрозділ розвідки в "ЛДНР". У 2016 році він оцінював кількість білорусів на боці сепаратистів у 700-800 осіб. 

У відповідь на звернення belsat.eu в Службу безпеки України заявили, що на цей момент встановлено 28 громадян Білорусі, які воювали на боці "ЛДНР". При цьому в рамках кримінальних справ, які розслідуються СБУ, жодної підозри білорусам-бойовикам не висували.

Також наголошено, що в українській базі "Миротворець" внесені дані 119 білорусів, яких волонтери центру зарахували до "найманців і їх союзників".

У відповідь на звернення журналіста belsat.eu з Головного управління боротьби з організованою злочинністю і корупцією (відомство, яке поряд з КДБ займається учасниками війни на Донбасі) прийшла формальна відписка, в якій зазначено: ГУБОЗіК щодо цієї проблеми "проводить усі необхідні оперативно-розшукові заходи". Ніяких цифр у відповіді не фігурувало. Однак раніше, в 2016 році, керівник ГУБОЗіК Микола Карпенков усе ж озвучував цифри - в інтерв'ю "Зірці" він говорив про 135 кримінальних справ проти білорусів, які брали участь у війні на Донбасі. У тому ж році голова КДБ Валерій Вакульчик заявляв про 138 кримінальних справ.

Максимальна цифра білорусів на війні, яку озвучували влади за весь час конфлікту, це 140 осіб - такі дані з посиланням на МВС фігурували в програмній статті "СБ-Білорусь сьогодні" під назвою "Гастарбайтери війни".

Надзвичайно цікаву заяву з приводу білорусів на Донбасі зробив голова МВС Білорусі Ігор Шуневич - у 2016 році він розповів про те, що на одного білоруса, який воює на боці України, припадають три білоруси на боці "ЛДНР".

Таким чином, за мінімальними оцінками, на боці України з 2014-го до 2018 року воювали 200-250 осіб. Якщо скористатися формулою Шуневича, то виходить, що через загони "ЛДНР" за цей самий час пройшли мінімум 600-750 осіб (що цілком співвідноситься з оцінками наших джерел з протилежного боку). Загалом виходить 800-1000 білорусів, які воювали на Донбасі. Якщо ми будемо виходити з максимальних оцінок, то кількість білорусів-учасників війни становитиме близько 1500 осіб, відзначено в розслідуванні. Але найімовірнішим усе ж видається число 1 тис. білоруських громадян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram