ГоловнаЕкономікаДержава

Третину ліцензій, виданих на видобуток, не використовують роками, - експерт РПР

"Якби держава діяла грамотно, то відібрала б ці ліцензії і виставила б їх на аукціон".

Третину ліцензій, виданих на видобуток, не використовують роками, - експерт РПР
Роман Ницович
Фото: Макс Левин

Одна з найбільших проблем у сфері видобутку - так звані "сплячі ліцензії". Компанія, яка має спеціальний дозвіл на видобуток, може протягом навіть 5-10 років просто володіти цим правом і не розробляти ділянку.

Про це заявив експерт групи "Реформа енергетичного сектору" Реанімаційного пакету реформ Роман Ніцович на круглому столі "Як забезпечити прозорість у видобувних галузях?", проведеного в рамках інформаційного партнерства Інституту Горшеніна і Реанімаційного пакету реформ.

"За оцінками 2016 року, сплячих ліцензій близько 30% від усіх ліцензійних площ. Уявімо, якби держава грамотно користувалася правом нагляду за цією діяльністю і відкликала б у власників цих "сплячих ліцензій" право на користування надрами, виставила б їх на аукціон, щоб залучити тих інвесторів, які будуть працювати. Це означало б принаймні ще додаткові 30% надходжень до бюджетів різних рівнів", - сказав Ніцович.

За словами експерта, у 2017 році в бюджет рентної плати на видобуток нафти, газу і конденсату надійшло 40, 8 млрд гривень.

"Не важко порахувати третину цієї суми, яка могла б надійти до бюджету. Це, звичайно, грубі підрахунки, але ми можемо уявити собі масштаб можливостей", - висловився Ніцович.

Експерт також зазначив, що відсутність на аукціонах ліцензій на видобуток на нових ділянках становить проблему для бізнесу. Крім того, багато ділянок йдуть поза аукціоном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram