ГоловнаПраво

Юрченку оголосили підозру в отриманні хабаря та підбуренні до надання неправомірної вигоди (оновлено)

Для нардепа проситимуть арешт із можливістю застави у 6,5 млн грн.

Юрченку оголосили підозру в отриманні хабаря та підбуренні до надання неправомірної вигоди (оновлено)
Олександр Юрченко
Фото: ukrop.party

Генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала підозру нардепу "Слуги народу" Олександру Юрченку та клопотання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді триманні під вартою.

Про це Венедіктова повідомила на своїй сторінці в Facebook.

"Вдячна прокурорам САП за якісну підготовку справи і вміння в стислі терміни аналізувати складні матеріали", - зазначила генпрокурорка.

Венедіктова також повідомила, що "з порушниками закону розмова коротка".

"І ми з першого дня її проводимо в одному тоні - нульова толерантність, але реакція генерального прокурора відбувається на професійно підготовлені матеріали кримінального провадження, яке надане на вивчення. Наразі вживаються заходи, щодо реалізації цих рішень", - заявила Венедіктова.

Оновлення. У пресслужбі Офісу генпрокурора озвучили статті, за якими Юрченку оголосили підозру. Це одержання неправомірної вигоди у великому розмірі, а також підбурення до надання неправомірної вигоди службовій особі, вчиненому повторно, за попередньою групою осіб (ч. 4 ст. 368, ч.4 ст. 27 ч. 4 ст. 369 КК України).

За даними слідства, Юрченко заваульовано вимагав передати через посередника 13 тис. доларів за внесення пропозицій до законопроєту та у подальшому 200 тис. доларів для підкупу нардепів-членів комітет.

Оновлення 18:00. Прокурори САП та детективи НАБУ після вручення підозри допитали нардепа Юрченка і вручили йому клопотання про обрання запобіжного заходу.

Пресслужба САП повідомляє, що антикорупційні органи проситимуть суд взяти Олександра Юрченка під варту з можливістю внесення застави у розмірі 6,5 млн грн.

Нагадаємо, про те, що Юрченко нібито причетний до вимагання хабара, кілька днів тому повідомила "Українська правда" з посиланням на джерела. 

За словами журналіста Юрія Бутусова, Олександра Юрченка та його помічника Івана Фіщенка спіймало НАБУ на хабарі, який ті нібито планували отримати за просування законопроєкту. До них нібито звернувся інвестор, який заявив про намір побудувати сміттєпереробний завод. І запропонував внести правки в законодавство, щоб надати компанії "зелений тариф". За це Фіщенко нібито вимагав 13 тисяч доларів.

3 серпня в компанії погодилися виплатити хабар. Через кілька днів Юрченко зареєстрував правки від себе особисто в законопроєкт № 2207-1 "Про управління відходами".

6 серпня генеральна прокурорка Ірина Венедіктова відкрила кримінальне провадження у справі про хабарництво.

14 серпня стало відомо, що Олександр Юрченко вирішив добровільно вийти з фракції "Слуга Народу" на час розслідування справи про нібито хабарництво з боку його помічника.

15 вересня Ірина Венедіктова прийшла в парламент і заявила, що перш ніж підписати підозру, вона повинна знати час, місце, спосіб обговорення неправомірної вигоди. 

"Єдиними фактичними обставинами, які можна назвати доведеними, є факт обговорення внесення змін до законодавства, прийняття підготовлених пропозицій змін, обіцянка нардепа передати їх на опрацювання юриста", - заявила Венедіктова.

Вона заявила, що без встановлення факту використання службового становища та факту одержання хабара повідомити про вчинення злочину неможливо.

У НАБУ звернулися з проханням до Венедіктової підписати підозру, зазначивши, що проводили спецоперацію з детективом під прикриттям, в ході якої з'ясувалася ймовірна причетність нардепа до корупції. 

15 вересня ВАКС заарештував помічника Юрченка з альтернативою застави в 1,5 млн гривень. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram