ГоловнаПраво

Венедіктова заявила, що три справи проти Порошенка закрили через відсутність складу злочинів

Ці провадження стосуються призначень прем'єр-міністра, членів Вищої ради правосуддя і дій щодо суддів Окружного адмінсуду Києва.

Венедіктова заявила, що три справи проти Порошенка закрили через відсутність складу злочинів
Фото: Державне бюро розслідувань

Минулого тижня через відсутність складу злочину закрили три кримінальні провадження щодо п'ятого президента України, співголови фракції "Європейська Солідарність" Петра Порошенка. Про це повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова, йдеться в заяві пресслужби ОГП.

Заявник вважав, що Порошенко діяв незаконно під час призначення членів Вищої ради правосуддя, а також здійснював неправомірні дії щодо суддів Окружного адміністративного суду Києва. Також заявник сумнівався в законності призначення прем'єр-міністра України.

Провадження, в якому Порошенко є підозрюваним, було розпочато за заявою голови Служби зовнішньої розвідки України.

"Якщо такий високопоставлений чиновник заявляє про злочин, невже це буде безперспективно з погляду суду і слідства? Або це не про державну безпеку і роботу інституцій? Я підкреслюю, що ніхто в нашій країні не повинен відкривати провадження для того, щоб чинити політичний тиск. Якщо є справи, то їх потрібно або закривати, або переходити з ними в суд, і нехай суд вирішує", - заявила генпрокурорка.

Вона також повідомила, що рішення змінити клопотання про запобіжний захід Порошенкові з арешту на особисте зобов'язання було прийнято в зв'язку з публічною заявою нардепа, що він не має наміру переховуватися.

"У понеділок він прийшов до суду, сьогодні (18 червня, - ред.) теж. До того ж він політик, народний депутат, виконує свої професійні повноваження і, з огляду на те, що він запевнив словами і діями, чому б не змінити запобіжний захід, щоб він продовжував виконувати свою політичну і професійну діяльність і з'являтися для проведення процесуальних дій?" - зазначила Венедіктова.

Нагадаємо, суддя Печерського райсуду Києва Сергій Вовк переніс на 1 липня обрання запобіжного заходу Петру Порошенку. Рішення про перенесення, за словами Вовка, пов'язане зі зміною клопотання прокуратури про вид запобіжного заходу.

Водночас захист Порошенка заперечив проти цього і просив винести рішення по суті.

10 червня Офіс генерального прокурора повідомив про підозру народному депутату, колишньому президенту Петру Порошенко.

Порошенка підозрюють у тому, що, будучи президентом України, в 2018 році шляхом видання "відверто злочинного наказу" схилив голову Служби зовнішньої розвідки України Сергія Семочка до перевищення ним влади і службових повноважень.

Йому закидають ч. 4 ст. 27 ч. 4 ст. 41 ч. 4 ст. 426-1 Кримінального кодексу. Санкція цієї статті передбачає від 7 до 10 років позбавлення волі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram