ГоловнаПраво

Офіс генпрокурора завершив розслідування щодо прикордонників, які видворяли Саакашвілі з України

Розслідування щодо високопоставлених осіб триває.

Офіс генпрокурора завершив розслідування щодо прикордонників, які видворяли Саакашвілі з України
Фото: Сергей Нужненко

Офіс генпрокурора повідомив про завершення досудового розслідування щодо двох прикордонників, які підозрюються у перевищенні службових повноважень під час реадмісії колишнього грузинського президента та ексголови Одеської ОДА Михайла Саакашвілі в Польщу.

Їхні дії кваліфікують за ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу, заявили в пресслужбі Офісу генпрокурора.

Щодо інших високопоставлених осіб органів державної влади та правоохоронних органів, причетних до незаконного затримання та реадмісії Саакашвілі, розслідування триває.

Нагадаємо, що колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі 13 лютого 2015 року був призначений радником президента України Петра Порошенка і головою створеної Дорадчої міжнародної ради реформ.

29 травня того самого року президент Порошенко підписав указ про надання Саакашвілі українського громадянства як "особі, прийняття якої до громадянства України становить державний інтерес".

Наступного дня, 30 травня, Порошенко призначив Саакашвілі головою Одеської обласної державної адміністрації, звільнивши з цієї посади Ігоря Палицю.

7 листопада 2016 року голова Одеської обласної адміністрації Михайло Саакашвілі подав у відставку. 9 листопада 2016 року президент Петро Порошенко звільнив голову Одеської обласної державної адміністрації Михайла Саакашвілі із обійманої посади.

Також Порошенко звільнив Саакашвілі з посади позаштатного радника президента України.

26 липня 2017 року президент Порошенко припинив українське громадянство Саакашвілі. Рішення було ухвалено на підставі п. 2 ст. 19 Закону "Про громадянство", а саме - зазначення неправдивих даних в анкеті. У документах, які заповнював колишній голова Одеської ОДА, було зазначено, що він не перебуває під слідством в Україні або за її межами, проте відомо, що на території Грузії Саакашвілі був заочно заарештований.

Після цього була проведена реадмісія Саакашвілі до Польщі.

У травні 2019 року президент Володимир Зеленський відновив українське громадянство Саакашвілі, після чого він повернувся в Україну.

Зараз Саакашвілі є головою Виконавчого комітету з реформ України. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram